Családi nap az Emlékhelyek napja tiszteletére

Printer-friendly versionPDF version
2022/05/14

Ünnepeljük együtt A család nemzetközi napját május 14-én! Járják be velünk az Országos Széchényi Könyvtár emeleteit, kalandozzunk játékosan a sötét raktárakban, tekintsék meg kurátori vezetéssel a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal kéziratai ihlette és a történetük köré épített kiállításunkat, s vigyék haza a Landerer és Heckenast nyomdagépen saját kezűleg kinyomtatott Nemzeti dalt! A kézműves sarokban kicsik és nagyok együtt játszhatnak az óriás kirakókkal, együtt készíthetnek könyvjelzőt és hűtőmágnest!

A rendezvény plakátja

 

PROGRAMOK:

Épületséta 

 

Látogatóink a közel 1 órás séta alatt megismerhetik az épület izgalmas történetét, felfedezhetik olyan részeit is, amelyek őriznek még egy-egy kis darabot az eredeti királyi palotából. A séták az 5. emeleti (földszinti) főlépcsőtől indulnak. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

Regisztráció az alábbi időpontokra (max. 25 fő): 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00, 17.30

Időtartam: 60–90 perc

 

Kalandozás a sötét raktárakban 

 

Barangold be az Országos Széchényi Könyvtár toronyraktárait zseblámpával a kezedben, és vedd szemügyre féltve őrzött kincseink néhány példányát! A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A séták az 5. szinten (földszint) található Széchényi-szekrény elől indulnak.  

Regisztráció az alábbi időpontokra (max. 25 fő): 10.30, 12.30, 14.30, 16.30, 18.30 

Időtartam: 60 perc

 

Tárlatvezetés Vershaza című kiállításunkban 

 

A Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal. Három kézirat, három vers, amely beépült az elmúlt kétszáz év magyar történelmébe. Megújult, elegáns kiállítóterünkben – a három vers kéziratának nemesmásolatai és néhány eredeti dokumentum mellett – a költemények történetét bemutató érintőképernyők, monitorokon megtekinthető új versfelvételek, valamint óriás kivetítőn követhető mozgó installáció is segíti az élményszerűséget és az elmélyülést. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

Regisztráció az alábbi időpontokra (max. 20 fő): 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00 

Időtartam: 40 perc

 

Merülj el a diafilmek világában! 

 

A Történeti Fénykép- és Videótár munkatársai egész nap várják a kicsiket és nagyokat kézműves játszóházukban. Mini kiállításunkon a Szántó család életét követhetik nyomon a látogatók. A barna tussal készült képsorozat egy magyar átlagcsalád család egy hetét mutatja be a hatvanas években. (Az eredeti grafikák Gerő Sándor illusztrációi). Kutatótermünkben, a kápolnatérben pedig Hófehérke és a törpék, Gabi, Rosszcsont cica, Gerda és Kay is megtekinthető lesz az eredeti rajztesteken. A kézműves foglalkozásokon vendégeink óriásmontázst készíthetnek diafilmmesékből, a legkisebbek színezhetnek mesefilmkockákat, sőt. saját diafilmet is tervezhetnek. Természetesen nem maradhat el a vetítés sem: a kialakított kuckókban teljes mesefilmeket nézhetnek meg látogatóink.

Regisztráció a vetítésekre (max 6 fő) : 10.0012.0014.0016.0018.00 

A nap folyamán a kutatóterem monitorjain megtekinthető a Videótár által készített A budai vár 100 éve című film, valamint a Köztársasági Elnöki Palota felújításáról készített összeállításunk. 

Helyszín: 7. emelet

 

Heckenast és Landerer nyomdagépének bemutatója 

 

Tedd próbára magad és nyomtasd ki saját kezűleg a Nemzeti dalt úgy, ahogy annak idején 1848-ban is elkészült az első példány!

Regisztráció az alábbi időpontokra (max. 30 fő): 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00

Időtartam: 30–60 perc 

Helyszín: 5. emelet

 

Fotósátor és robotszkenner-bemutató 

 

A digitalizáló műhely munkatársai egész nap várják az érdeklődőket. A fotósátor és a robotszkenner bemutatója során vendégeink megismerhetik az érzékeny, állományvédelmi szempontból kiemelt figyelmet igénylő dokumentumok digitalizálásának lépéseit. A vállalkozó szelleműek pedig egy-egy előkészített dokumentum vagy épp saját rajzuk digitális kópiáját is elkészíthetik.  

Helyszín: 8. emelet

 

Papíröntés-bemutató 

 

Hogyan lehet pótolni a papír hiányzó részeit? Megnézhetik, hogyan dolgoznak a könyvdoktorok, milyen eszközöket használnak a könyvek lapjainak kiegészítésére. Ellátogathatnak a restaurátorok műhelyébe, ahol megismerkedhetnek a restaurálás műhelytitkaival. Látványos, kézzel fogható bemutatón keresztül szerezhetnek tapasztalatokat a gépi papíröntés technikájában. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

Regisztráció az alábbi időpontokra (max. 10 fő): 14.00, 15.00, 16.00 

Időtartam: 30 perc

 

Gyereksarok

 

Kicsiket és nagyokat egyaránt várunk egész nap játékos és kreatív foglalkozásainkon. A Gondosdesign jóvoltából különleges óriáskirakókkal és társasjátékokkal játszhat a család. Akik ügyességüket más formában tennék próbára, könyvjelzőt készíthetnek látogatásuk emlékére. Új kiállításaink képi világából válogatva hűtőmágnest vagy kitűzőt készíthetnek, melyet szuvenírként magukkal vihetnek. 

Helyszín: 6. emelet