Szerkesztők és szerkesztőségek a századfordulón

Printer-friendly versionPDF version
2022/11/30

 

Konferencia és kerekasztal-beszélgetés 

Hogyan hatott egymásra a 19. század végi Budapesten a sajtó és az irodalom? Mit tudhatunk Kiss József és Móricz Zsigmond századfordulós kapcsolati hálójáról? Milyen volt Kiss József és Max Nordau szakmai-baráti kapcsolata a levelezésük és néhány nagyobb sajtómegjelenés tükrében? Hogyan jelent meg Mikszáth Kálmán A Hét lapjain? Kik voltak a „dzsinnek”, A Hét belső munkatársai? Milyen álneveket használt a sajtóban megjelent írásai jegyzésére Ambrus Zoltán? Mit tudhatunk a Budapesti Napló szerkesztőségéről és virágkoráról? Mely lapok alakították Kosztolányi Dezső írói, újságírói indulását? Milyen volt Móricz Zsigmond írói és hírlapírói pályakezdése? Hogyan ábrázolta a sajtót, az újságot a regényeiben?

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum Szerkesztők és szerkesztőségek a századfordulón című konferenciáján mindezen kérdésekre választ kaphatnak az érdeklődők, emellett megismerhetik a Digitális Bölcsészeti Központ által újonnan fejlesztett platformot (dHUpla) a Móricz Zsigmond-levelezés kritikai kiadása, Kiss József levelezésének forráskiadása, valamint a hozzájuk kapcsolódó legújabb adatvizualizációk bemutatásával.

A tudományos tanácskozás zárásaként az Író, olvasó, szerkesztő a nagyvárosban című kerekasztal-beszélgetésen ismerkedhetnek meg a századvég és a századelő korszakával.

Időpont: 2022. november 30., szerda 9 óra
Helyszín: az Országos Széchényi Könyvtár díszterme

Részletes program

Esemény a Facebookon