Kihirdették az év legfontosabb könyvtári pályázatait a nemzeti könyvtárban

Printer-friendly versionPDF version
2024/03/21

Budapest, 2024. március 21., csütörtök – Ünnepélyes keretek között jelentette be a Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj pályázatok megjelenését Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az OSZK-ban.

 

A könyvtári minősítés mára igazodási ponttá vált a magyarországi könyvtárak számára. A Minősített Könyvtár címet megszerző intézmények a szakmában követendő példát jelentenek, hiszen elért eredményeikkel, bevezetett jó gyakorlataikkal, tapasztalatukkal a hazai könyvtári rendszer színvonalát, teljesítményét növelik.

A Könyvtári Minőségi Díjat nyerő bibliotékák pedig az innováció területén járnak elöl, újításaikkal a szakma fejlődésének elengedhetetlen és mértékadó részeseivé váltak.

 

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: „Közérzetünk függ attól, hogy milyen színvonalú és tartalmú kulturális szolgáltatásokhoz férünk hozzá. A könyvtárakban töltött idő befolyásolja mentális állapotunkat, ezért szükségszerű időről időre felülvizsgálni intézményeink működését, menedzsmentjét, szervezeti kultúráját.” A főigazgató bejelentette három újonnan magyarra fordított, a könyvtári felhasználó-központú tervezéssel kapcsolatos módszertani kiadvány megjelenését is, amely mától elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár felületén.

Kapcsolódó tartalom:
Új elektronikus kiadványok jelentek meg a Könyvtári Intézet gondozásában Design Thinking témakörben


 

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszédében a könyvtári minőségfejlesztési tevékenység jelentőségére hívta fel a figyelmet, amely a könyvtárak szakmai fejlődésének elősegítésén keresztül a használóközpontú szemlélettel elsősorban az olvasók érdekeit szolgálja. A minőségmenedzsment könyvtári alkalmazásának célja a minél jobb, a használók igényeinek minél inkább megfelelő könyvtár kialakítása, amely a legmagasabb szintű információs igényeknek való megfelelésen túl képes a jövőnek is érvényes válaszokat adni.

A beszédeket követően Bajnok Tamara, a Könyvtári Intézet Minőségfejlesztési Osztály vezetője tartott szakmai előadást a Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj pályáztatási folyamatáról, a minőségfejlesztési pályáztatással elért eredményekről, a minőségirányítási szemlélet könyvtárakra és szolgáltatásaikra gyakorolt hatásairól. 

 

Minősített Könyvtár címet az a nyilvános könyvtár kaphat, amely magas színvonalú szakmai munkáját a könyvtárhasználati jog érvényesülését, valamint a könyvtárhasználói elégedettség eredményeit figyelembe véve szervezi. A cím öt évig érvényes, új pályázat beadásával többször elnyerhető.

Könyvtári Minőségi Díjat az az érvényes Minősített Könyvtár címmel rendelkező könyvtár nyerhet el, amely szakmai munkája során modellértékű szolgáltatásokat fejleszt és működtet. A díjra a Minősített Könyvtár cím érvényességi ideje alatt egy alkalommal lehet pályázni. Az elismerés nem évül el, és megújított címmel, új szolgáltatásokkal többször elnyerhető. A díj megszerzéséhez két innovációt kell bemutatni.

 

A pályázatokról szóló első rendelet 2010-ben jelent meg. A Minősített Könyvtár címet azóta 73 alkalommal 62 intézmény nyerte el. 2024-ben 41 könyvtár birtokol érvényes Minősített Könyvtár címet, illetve a minőségi pályázatok történetében 9 könyvtár nyerte el a Könyvtári Minőségi Díjat.

 

A pályázatok iránt érdeklődő bibliotékák részére az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete 2024. március 27-én szerdán online pályázatismertető szakmai napot tart.

A rendezvényre regisztrálni 2024. március 26-án kedden 14 óráig lehet az alábbi linkre kattintva: https://oszk.hu/mkc-kmd-palyazatbemutato-szakmai-nap-regisztracio-2024?mobile=off

A pályázati dokumentációt a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisában  a Pályázatok menüpont alatt kell benyújtani (segédletek a feltöltéshez). Amennyiben könyvtáruk nem rendelkezik a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisához felhasználónévvel és jelszóval, akkor írjanak a minoseg@oszk.hu címre!

 

Kapcsolódó tartalmak:

A Kulturális és Innovációs Minisztérium 2024. évi pályázati felhívása a Könyvtári Minőségi Díj elnyerésére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium 2024. évi pályázati felhívása a Minősített Könyvtár cím elnyerésére