Online hozzáférésű elektronikus dokumentumok beszolgáltatása

 

A hagyományos kiadványok kötelespéldányainak gyűjtése, feldolgozása és szolgáltatása mellett az Országos Széchényi Könyvtár feladatának tartja az online hozzáférésű elektronikus kiadványok megfelelő kezelését is. E célból jött létre az OSZK Digitális Könyvtára (OSZK DK).

A Digitális Könyvtár gyűjtőkörébe az elektronikus könyveken túl beletartozik minden olyan megjelent kiadványtípus, amely elektronikus formában tárolható.

A beszolgáltató (vagyis az online hozzáférésű elektronikus kiadvány jogos tulajdonosa) eldöntheti, hogy a mű nyilvánosan hozzáférhető legyen-e, vagy csak dedikált zárt hálózaton (ún. OSZK pontokon) lehessen szolgáltatni. Ezt a kiadvány beszolgáltatásakor lehet megadni.

Hogyan lehet beszolgáltatni a kiadványokat?

Első lépésben a kiadó (a beszolgáltató) regisztrálja magát a https://oszkdk.oszk.hu/beszolgaltatas/ oldalon a "Beszolgáltatók regisztrációja" linkre kattintva.

A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. A "Regisztrálás" gombbal el lehet küldeni az adatokat.

Ezt követően az OSZK munkatársa hagyja jóvá a regisztrációt; erről a beszolgáltató az általa megadott e-mail címen kap értesítést.

Ezután megkezdődhet az elektronikus kiadvány beszolgáltatása. A beszolgáltató a https://oszkdk.oszk.hu/beszolgaltatas/ oldalon az "Elektronikus dokumentum beszolgáltatása" linkre kattintva be tud lépni a saját azonosítójával és jelszavával, és feltöltheti a kiadványokat.

A beszolgáltató a „Beszolgáltatás típusa” pontban választhatja ki, hogy egy elektronikus kiadvány kötelespéldányát vagy egy nyomtatott kiadvánnyal megegyező elektronikus változatot szolgáltat-e be.
(A beszolgáltató itt tudja módosítani a saját adatait is, és követheti az általa feltöltött kiadványok útját.) A beszolgáltató a kiadványok bevételezéséről szintén e-mailben kap majd értesítést.

Köszönjük együttműködését, és reméljük, hogy kiadványaival Ön is gazdagítja majd az OSZK DK gyűjteményét!