a taavirat megszuunik stop

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/04/30

A Magyar Posta a táviratszolgáltatás megszüntetése kapcsán az OSZK-ra is gondolt, és a távirat életének utolsó napján, megkaptuk az utolsó táviratokat, amelyeket azonnal állományba vettünk, megőrzünk – s közzétesszük a digitalizált változatokat is.  

Ezúttal is köszönjük a Magyar Posta gesztusát, s az ünnepélyes alkalomból nemcsak a ma érkezett két utolsó táviratot mutatjuk be, hanem néhány érdekességet is kikerestünk Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárunk gyűjteményéből – így állítva emléket az 1847 és 2021 áprilisa között élt táviratnak.

 

A ma érkezett két utolsó távirat is jól reprezentálja a nemzeti könyvtár sokrétű feladatait: könyvtárunk nemcsak az olvasás, a tudás megszerzésének a helye, hanem kiemelkedő feladata a magyar kultúra kincseinek, a nemzet emlékezetének őrzése és hozzáférhetővé tétele is. 

2021 április 30-ával, 174 év után szűnik meg a távirat, amely 1847 óta volt kísérője éltünknek. A távirat hosszú története során a rövid szöveges üzenetek, a hírek gyors továbbításának fontos eszköze volt. Fel lehetett adni személyesen, később – az új eszköz megjelenésével – telefonon is. A szolgáltatás történetében eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, később vált csak lehetővé a magánjellegű távirat küldése.

A távirat, amely sokáig az egyetlen, mindenki számára elérhető gyors üzenettovábbítás eszköze volt, sokáig nagyon fontos szerepet játszott. Olvasásához kellett némi gyakorlat is, mert ékezeteket, írásjeleket régebben nem használtak. Szerepe előbb a telefon, majd az internet és a mobiltelefon megjelenésével kezdett csökkenni, míg napjainkra feleslegessé vált.

30 éve még 8 millió táviratot közvetített a Magyar Posta, míg 2020-ban mindössze 23 ezret.