Akadálymentesítés

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Kerekesszékkel érkezőknek
Kerekesszékkel a könyvtár a Széll Kálmán térről induló 16-os busszal (Palota út, gyorslift megálló) érhető el. Az ott kiépített rámpán el lehet érni a gyorsliftet.
Ha az olvasó autóval érkezik, javasoljuk, kérjen behajtási engedélyt a Budavár Kht. munkatársaitól, s ezzel el tud jönni a Nemzeti Galéria és az OSZK közötti Oroszlános udvarban található főbejáratig.
Ha autóval, de kerekesszék nélkül érkezik, akkor kérjük egyeztessen időpontot a beiratkozáson dolgozó kollégákkal (487-8659), mert ott kerekesszék díjmentesen igényelhető.
Az épületben két akadálymentes WC van, az ötödik, illetve a hetedik emeleten található. A javasolt rámpás útvonal, valamint az akadélymentesített lift, és WC helye az 5., illetve a 7. emelet térképén látható.

Hallókészüléket használók számára
A hallókészülékek hatékonyságát javító indukciós hurok működik a beiratkozó pultnál, a könyvkiadó állomáson, és a központi tájékoztató pultnál.

Vakok és gyengénlátók számára
A könyvtár főbejárata a Budavári Palota Oroszlános udvarából nyílik.
Az épület többszintes, nagy terekből áll és erősen visszhangos. A belső tájékozódáshoz fontos tudni, hogy a főbejárat az ötödik emeleten van, az olvasók által használhatók az ötödik, hatodik és hetedik emeletek.
A törzsgyűjtemény és a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár a hetedik emeleten található. A különgyűjtemények a hatodik és ötödik emeleten.
Az épületben több lift is működik. A főbejárattól balra található liftet hangos segédlettel és braille feliratokkal láttuk el. Az emeletek közt lépcsőn is közlekedhetünk.

Az alábbi linkeken elérhetők az épületet bemutató hangostérképek: egy áttekintő, az ötödik, a hatodik, a hetedik emeletről szóló hangostérkép. A fájlok saját lejátszóra letölthetők.

A hetedik emeleten található Általános olvasóteremben használható egy felolvasóprogrammal ellátott számítógép.

A Magyar Elektronikus Könyvtár akadálymentes változata: http://vmek.oszk.hu/