Állandó kiállítások

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

A kiállítások a könyvtár nyitvatartási idejében látogathatók:

Kedd–szombat: 10.00–18.00
Pénztárzárás:
Kedd–csütörtök: 17.00
Péntek–szombat: 18.00

Olvasójeggyel rendelkező látogatóink ingyenesen tekinthetik meg a tárlatokat.

Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink számára az alábbi jegyárak érvényesek:

  • Teljes árú jegy: 1200 Ft
  • Kedvezményes (diák-, nyugdíjas-) jegy: 600 Ft
  • Családi jegy 4 főre: 3000 Ft
  • Családi jegy 3 főre: 2500 Ft

Tárlatvezetés (igényelhető): 3000 Ft/csoport
Regisztráció: csoportvezetes@oszk.hu (legkésőbb két héttel a tervezett látogatás előtt).

 

 

Esszencia

Az OSZK alapításának ünnepére új, a könyvtár alapítása és alapítója, Széchényi Ferenc gróf előtt tisztelgő és a történelmi előzménynek tekinthető Corvina könyvtárat is felidéző, valamint a több mint tízmilliós dokumentumállomány összetettségét, rétegzettségét bemutató, az írott magyar kulturális örökség teljességét reprezentáló, magyar és angol nyelvű kiállítás nyílt meg a nemzeti könyvtár épületében. A falakon, a tárlókban és az érintőképernyők segítségével elbeszélt több, önállóan is értelmezhető kiállítási részterület egy-egy témát, vetületet emel ki.
A családok, a diákok és minden korosztály számára egyaránt érdekes kiállítás az épület két szintjén terül el.

Európa ege alatt

Tárlatunkon gróf Apponyi Sándor Hungarica-gyűjteményéből válogatott nyugat-európai szerzők útleírásai segítségével járjuk be a kora újkori Magyar Királyság vidékeit. Milyen szövegeken keresztül ismerhettek meg minket, magyarokat és a velünk élő nemzetiségeket?

Milyen kép élt rólunk és mi várta a Kárpát-medencébe látogató európai utazókat? A századokon átívelő utazás során ezekre a kérdésekre keressük a választ. A kiállítás gerincét gróf Apponyi Sándor nyomtatványkollekciója biztosítja, amely elsősorban Nyugat-Európa szellemi elitjének Magyarországról felhalmozott ismereteiről adott számot idehaza.
Országos Széchényi Könyvtár, V. szint

 

VERSHAZA. Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink

A kiállítás középpontjában álló versek túlmutatnak önmagukon; számos jelentéssel bővültek másfél-két évszázados történetük során. Közösségi emlékezetünk és nemzeti identitásunk meghatározó alkotásaivá, nemzeti emlékezethelyeinkké váltak. A kiállítás bemutatja a három mű nemzeti könyvtárban őrzött kéziratát és legfontosabb szövegkiadásait, továbbá a megzenésítéseket és a különböző fordításokat felemlítve végigköveti e versek emblematikussá válásának folyamatát. Kitér néhány jelentős történelmi pillanatra, amellyel a versek visszavonhatatlanul összeforrtak, és felidézi azokat a hatásokat, irodalmi utalásokat, amelyek az elmúlt idők klasszikusainak alkotásaiban éppúgy fellelhetők, mint a mai, kortárs alkotók műveiben.

A megújult, elegáns kiállítótérben a költemények történetét bemutató érintőképernyők, új versfelvételek, valamint óriás kivetítőn követhető mozgó installáció is segíti az élményszerűséget és az elmélyülést. Országos Széchényi Könyvtár, V. szint

 

Az Országos Széchényi Könyvtárban egykor használt pecsétekIntézménytörténeti kiállítás

Az OSZK bejárati szintjén lévő intézménytörténeti kiállításunk felújított környezetben, újra rendezve mutatja be a klasszikus könyvtári enteriőrt, a könyvtárosok és olvasók 1802 és 1985 közötti szellemi-tárgyi környezetét. A kiállításban műemléki és könyvtártörténeti értékű bútorok, egykori intézményi feliratok, irodaszerek, a feldolgozó- és műhelymunkában használt gépek és eszközök, dokumentumok és fényképek láthatók oly módon, hogy két csúsztatható képernyő segítségével az adott bútor, eszköz, tárgy alaposabban és részletekbe elmerülve ismerhető meg. Kiegészítő fotók, újsághirdetések, történetek bővítik az eddigi, tárlókban látható feliratokat. A kiállítás művelődéstörténeti jelentősége abban rejlik, hogy nemcsak a nemzeti könyvtár, hanem egyúttal a magyarországi könyvtári és más intézményi berendezésekből és irodaszerekből is ízelítőt ad. Országos Széchényi Könyvtár, V. szint