A könyvtár használata

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Törzsgyűjteményi olvasótermeink közül a déli oldali olvasó terek látogathatók. Az itt és a katalógustérben elhelyezett számítógépeket használhatják az olvasók. A beiratkozott olvasók számára – saját eszközzel – a WiFi-szolgáltatás is hozzáférhető.

 

A közel nyolcmillió könyvtári egységből álló gyűjtemény törzsgyűjteményre és dokumentumtípusok vagy tartalmi jellemzők szerint külön kezelt különgyűjteményekre tagolódik.

A könyvtár használatának részletes szabályait a Könyvtárhasználati szabályzat tartalmazza. Az Országos Széchényi Könyvtár állományából a dokumentumok nem kölcsönözhetőek, azokat kizárólag olvasótermeinkben lehet használni. Ez alól kivételt csak a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár állományának egy része képez.

A könyvtár olvasótermei csak érvényes olvasójeggyel vagy napijeggyel látogathatók.
A könyvtárban egyes szolgáltatások igénybevétele, illetve kiállítások megtekintése díjfizetéshez kötött.
Az olvasói terekbe másolatkészítésre alkalmas eszközök nem vihetőek be, a dokumentumokról saját fényképezőgéppel felvételeket készíteni tilos.
A könyvtárba saját laptop – hordozó táska nélkül – valamint maximum 3 saját könyv a beiratkozásnál kapott beviteli engedéllyel hozható be.
Az épületben WiFi áll rendelkezésre, a csak helyben használható adatbázisaink a teljes hálózaton keresztül elérhetőek.
Az olvasótermekben ellenőrző kamerák működnek. A könyvtár az állomány biztonságának érdekében elektronikus biztonsági berendezéssel van ellátva.

 

A Törzsgyűjtemény használata

Az olvasó a törzsgyűjteménnyel kapcsolatos szolgáltatásokat a VII. emeleten lévő olvasótermekben veheti igénybe:

  • Az olvasótermekben lévő szabadpolcos könyvek és időszaki kiadványok kérőlap nélkül, szabadon használhatók.
  • Az olvasó a raktári dokumentumokat kérőlap kitöltésével és leadásával igényelheti:
    • könyveket: a Könyvkiadó állomáson
    • időszaki kiadványokat és mikrofilmeket: a déli oldali olvasóterem tájékoztató pultjánál
    • elektronikus dokumentumokat (CD/DVD, floppy stb.): a Könyvkiadó állomáson
    • videó dokumentumokat: a Történeti Fénykép- és Interjútárban.

Kérőlapok leadása

Kérőlapok leadása keddtől csütörtökig és szombaton 17 óráig, pénteken 18 óráig lehetséges.
A könyvtár állományvédelmi okokból előírhatja, hogy a gyűjtemény egyes részeit, illetve egységeit csak a Könyvkiadó Állomáson, vagy más, erre kijelölt helyen szabad használni.
A könyvtári dokumentumok olvasótermi használatának további részleteit – meghatározott állományrészek vagy egyes raktári dokumentumok kiadásának korlátozását illetően – a Dokumentumforgalmazási szabályzat  tartalmazza.

Dokumentum-előkészítés: az érvényes olvasójeggyel rendelkező olvasók az online űrlap kitöltésével legfeljebb öt dokumentum előkészítését kérhetik egy adott napra. A térítéses szolgáltatás díja a Könyvtárhasználati szabályzat mellékletében található.

Dokumentumok félretétele: Az olvasók kérhetik a visszaadott raktári dokumentum félretételét egy heti időtartamra. A félretételre kérhető dokumentumok körét a Dokumentumforgalmazási szabályzat rögzíti.

Olvasói észrevételek
Az olvasók észrevételeiket, kívánságaikat szóban a tájékoztató és olvasószolgálati pultoknál szolgálatot teljesítő könyvtárosokkal közölhetik.
Az olvasó észrevételeit, javaslatait, panaszait a tájékoztató és olvasószolgálati pultokon elhelyezett közérdekű bejelentés- és panaszbejelentő adatlap kitöltésével is megtehetik. Esetleges panaszaikat, észrevételeiket elektronikus úton a könyvtár központi levélcímén (inform[kukac]oszk.hu) jelenthetik be.

 

A különgyűjtemények használata