Fényképtár

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A gyűjtemény a Történeti Fénykép- és Interjútár kutatótermében kutatható. Munkatársaink telefonon vagy emailen keresztül is szívesen adnak felvilágosítást.

 

2000-ben született megállapodás a Magyar Fotóművészek Szövetsége és az OSZK között a Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és Dokumentációs Központ létrehozásáról, abból a célból, hogy gyűjtse, feldolgozza, megőrizze és közvetítse a jelen kor fotográfiai értékeit, bekapcsolja azokat a nemzet emlékezetébe és hozzáférhetővé tegye kutatók és a nagyközönség számára. 

A gyűjtemény az OSZK Hold utcai Mikrofilm és Fényképtárában kapott helyet. 2007-ben a gyűjtemény „OSZK Fénykép- és Fotóművészeti Tár” néven kivált a Mikrofilmtárból, és önálló különgyűjtemény lett. A jelenkori fotóművészeti alkotásokon kívül jelentős a sztereóképeket, panorámafelvételeket, albumokat és üveglemezeket tartalmazó 19. századi gyűjteményünk is. Különleges értékűek Révay Ferenc családi és utazásai során készült albumai, a Rosti Pál Dél-Amerikai utazásait megörökítő első magyar fényképalbum 1858-ból, továbbá vizitkártyáink és üveglemezeink.

A Fényképtár őrzi a Diafilmgyártó Vállalat teljes archívumát, diafilmeket és rajztesteket egyaránt. Diafilmtárunk folyamatosan bővül, 1954-től napjainkig megtalálható nálunk szinte az összes alkotás. Értékes része gyűjteményünknek az Állami Építőipari Vállalat fényképarchívuma az 1960-as évektől kezdődő nagy állami építkezések dokumentumfényképeivel.

Számos neves fotográfus fényképeit őrizzük, köztük Escher Károly közel 40.000 felvételét az 1950-es évekig, továbbá Nagy Lajos és Móser Zoltán teljes életművét. Értékes gyűjteményrész az első világháborúra vonatkozó több mint 6000 fényképünk és Szabó Dénes közel 3000 erdélyi felvétele, ezek online is kutathatók a fototer.oszk.hu oldalon. 2020-tól a Fényképtár összevontan működik a korábbi Történeti Interjúk Tárával Történeti Fénykép és Videótár, 2022 novemberétől Történeti Fénykép- és Interjútár néven.