Fényképtár

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A gyűjtemény a Történeti Fénykép- és Videótár kutatótermében kutatható. Munkatársaink telefonon vagy emailen keresztül is szívesen adnak felvilágosítást.

Az Országos Széchényi Könyvtár legfiatalabb gyűjteménye a Fényképtár, 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a nemzeti könyvtár különböző gyűjteményeiben található fényképek megfelelő tárolását, feldolgozását és szolgáltatását biztosítsa.

Különösen értékes, feldolgozás alatt álló gyűjteményrész az I. világháború képanyaga, és Escher Károly fotóművész hagyatékának mintegy 38 000 negatívja.

A Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény adatbázisa az 1945-2000 között készült mintegy 1010 magyar játékfilm adatait s több mint 40.000 fotó digitális változatát tartalmazza. A felvételek között számos szempont szerint lehet keresni – s a felvételekből rendelni is lehet. A képekhez tartozó szöveges információk a filmek alkotóira és résztvevőire vonatkoznak. A képek itt érhetőek el: Filmfotóarchívum

A Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény  az OSZK és a Magyar Fotóművészek Szövetségének együttműködésével jött létre. Feladata a kortárs magyar fotóművészek alkotásainak gyűjtése és közkinccsé tétele az alkotók tevékenységére vonatkozó dokumentációval együtt.

A Diafilmgyűjtemény, melyet fénykép- és rajzgyűjtemény tesz teljesebbé igen nagyérdeklődésre tarthat számot a dia-mesefilmek mai reneszánszában.

A már feldolgozott anyag jelentős része elérhető a Magyar Digitiális Képkönyvtárban.

Fotótér 

A Fotótér az Országos Széchényi Könyvtár folyamatosan bővülő tartalomszolgáltatása, amely lehetőséget nyújt az érdeklődőknek arra, hogy az intézmény által digitalizált fényképek között böngésszenek. A Fotótér bázisát alkotó gyűjtemény közel hatszázezer fényképet tartalmaz. Arra törekszünk, hogy minden gyűjteményrész legizgalmasabb, legjobb képeinek reprezentatív válogatását szolgáltassuk, és támpontokat adjunk a további kereséshez. Egyes különleges, forrásértékű gyűjteményrészeinket teljes körűen digitalizáljuk. Ilyen az első világháborús kollekció és a Szabó Dénes (1907–1982) képeiből készült galéria is. Ez utóbbi volt az első gyűjtemény, amelyet ezen az új, az OSZK Országos Könyvtári Platform projektjének keretében fejlesztett felületen dolgoztunk fel. Az adatbázis fejlesztése nem zárult le, a szerkezetet a felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan finomítani fogjuk. Célunk egy gazdag, könnyen kezelhető, felhasználóbarát adatszerkezet kialakítása. Reményeink szerint az adatbázis segítséget nyújt az online nem elérhető, csak helyben, az OSZK épületében kutatható fényképek hozzáférhetővé tételében is.