Könyvtárlátogatás

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az Országos Széchényi Könyvtár 220. éves évfordulója alkalmából 2022. szeptember 26-tól az intézményen belüli séták előre bejelentkezett iskolai csoportok számára ingyenesek!

 

Különböző programokkal és vezetett sétákkal várjuk az Országos Széchényi Könyvtár története és működése iránt érdeklődőket. A helyszínek befogadó képessége miatt a csoportok létszáma maximum 25 főre korlátozódik.

Kérjük, hogy a látogatás megtervezésekor legkésőbb két héttel az érkezés előtt szíveskedjenek írásban jelentkezni a csoportvezetes@oszk.hu címen.

Bővebb tájékoztatásért kövessék honlapunkat, illetve forduljanak munkatársainkhoz a +36 1 22 43 738-as telefonszámon.

 

SÉTÁINK:
Könyvtárlátogatás
Raktárlátogatással egybekötött könyvtárlátogatás
Raktárlátogatás
Állatábrázolások a Várban

 

Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 

Könyvtárlátogatás

Szeretettel várjuk az Országos Széchényi Könyvtár története, munkája iránt érdeklődő diák- és felnőttcsoportokat. A csoportvezetések általában kedden, szerdán és csütörtökön 10 és 17 óra között (15.30 óra utolsó indulási időpont), pénteken 9 és 14 óra között (13.00 óra utolsó indulási időpont) lehetségesek.

A rövidített nyitvatartási időkben az időpontok változhatnak. Kérjük, vegye figyelembe a könyvtár aktuális nyitvatartási rendjét.

Általános könyvtárlátogatás, amelynek része az ESSZENCIA kiállítás is: maximum 25 fő; 70–90 perc

Az épület bejárása során a csoport megismerkedhet a palota és a könyvtár történetével, működésével, tájékoztatást kap a könyvtár gyűjteményeiről, feladatairól és megtekinti a különböző épületszinteket, megismerve az olvasói tereket is. 

Könyvtárlátogatási díjak

Csoportos látogatás teljes árú (felnőttek részére)

1200 Ft/ fő

Csoportos látogatás kedvezményes árú (diákok és nyugdíjasok részére)

600 Ft/fő
Könyvtárlátogatás VEZETÉSI DÍJA 3000 Ft/csoport

 

Raktárlátogatással egybekötött könyvtárlátogatás 
maximum 20 fő; 90 perc

Az épület mindenki számára nyitott tereinek bejárása mellett az érdeklődőknek lehetőségük nyílik betekinteni a látogatók elől elzárt többszintes raktárak labirintusába. A séta során számos érdekességet, titkot tudhatnak meg a több millió, különböző típusú dokumentumot őrző terekről. Megszemlélhetik a törzsgyűjtemény néhány ritka kincsét, többek között a legkisebb minikönyvet, a díszműgyűjtemény egy becses darabját. Valamint megismerhetik a raktári állomány tárolási rendszereit és körülményeit.

Raktárlátogatással egybekötött könyvtárlátogatási díjak

Csoportos látogatás teljes árú (felnőttek részére)

1200 Ft/ fő

Csoportos látogatás kedvezményes árú (diákok és nyugdíjasok részére)

600 Ft/fő
Raktárlátogatással egybekötött könyvtárlátogatás VEZETÉSI DÍJA 4500 Ft/csoport

 

Raktárlátogatás 
maximum 20 fő; 45 perc

A többszintes raktárak labirintusában az érdeklődők számos érdekességet, titkot tudhatnak meg a több millió, különböző típusú dokumentumot őrző terekről. Megszemlélhetik a törzsgyűjtemény néhány ritka kincsét, valamint megismerhetik a raktári állomány tárolási rendszereit és körülményeit.

Raktárlátogatási díjak

Csoportos látogatás teljes árú (felnőttek részére)

1200 Ft/ fő

Csoportos látogatás kedvezményes árú (diákok és nyugdíjasok részére)

600 Ft/fő
Raktárlátogatás VEZETÉSI DÍJA 3000 Ft/csoport

 

Állatábrázolások a Várban
minimum 8 fő, maximum 20 fő; 120 perc

Nyílt napjainkon már találkozhattak az állatábrázolásokat bemutató vársétáinkkal. A könyvtártól a Hess András térig tartó séta során a résztvevők a csoportvezető segítségével felfedezhetik a budai Vár címereiben és épületdíszeiben található állatábrázolásokat, illetve állatszobrokat. A vezetés során nemcsak az derül ki, hogy miről mesélnek, de az is, hogy miképp kapcsolódnak az OSZK-hoz.

Díjak

Csoportos jegy 15000 Ft

Csoportos jegy közoktatásban tanuló diákok részére

0 Ft

Felnőtt jegy

1500 Ft/fő
Családi jegy 3000 Ft

 

Intézménytörténeti kiállítás

Bejárati szintünkön lévő intézménytörténeti kiállításunk felújított környezetben, újrarendezve mutatja be a klasszikus könyvtári enteriőrt, a könyvtárosok és olvasók 1802 és 1985 közötti szellemi-tárgyi környezetét. Két csúsztatható képernyő segítségével az adott kiállítási tárgy alaposabban is megismerhető.

A tárlattal szemben lévő oldalon, egy több mint nyolc méteres interaktív érintőképernyőn jelenik meg könyvtárunk története idővonallal, fotókkal, sajtóhírekkel, anekdotákkal és kiegészítő látványelemekkel. Ezt az új digitális teret egészíti ki a VI. emelet nyolc álló monitorja, amelyen táraink bemutatkozása látható.