IT támogatás

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Számítógép-használat

Az Országos Széchényi Könyvtár olvasói számára mintegy 100 számítógépes munkaállomás ingyenes használatát biztosítja olvasótermekben elhelyezett terminálokon – elsősorban irodalomkutatáshoz és tanulmányok megírásához. Ezeket a munkaállomásokat Olvasói Professzionális Munkaállomásoknak, röviden OPM-nek nevezzük.
Az Internet hozzáféréssel ellátott olvasótermi számítógépeken az OSZK összes elektronikus adatbázisa, elektronikus könyve és katalógusa elérhető, valamint rendelkeznek szöveg-, táblázat-, képszerkesztő és e-book olvasására alkalmas programokkal.
A számítógépeken elérhető adatbázisokról, katalógusokról a Katalógusok, adatbázisok, a digitálisan elérhető állományainkról a Digitális könyvtár menüpontban tájékozódhat.
Éves belépőkártyával rendelkező olvasóink számára 150 MB tárhelyet biztosítunk saját munkaanyaguk tárolására, amelyre az OPM adminisztrátor által beszkennelt dokumentumok fájljait is továbbíthatjuk. A tárhelyen elhelyezett dokumentumokat, szerkesztett szövegeket, a webről letöltött anyagokat az OPM adminisztrátor – kizárólag az általunk forgalmazott mágnes- vagy kompakt lemezre – díjfizetés ellenében át is másolja. (Az olvasók saját adathordozóikat a vírusveszélyre való tekintettel sem adatleolvasásra, sem másolásra nem használhatják.) A dokumentumok nyomtatására – fekete-fehér vagy színes – térítés ellenében szintén van lehetőség.

 

Bejelentkezés az OPM-rendszer számítógépeire:

Username: az olvasókártya azonosítószáma, betűjelzés nélkül (a vonalkód felett található)
Password: a felhasználó születési dátuma (teljes évszám.hónap.nap)
Példa: 1969.07.14
Figyelem! Az évszám és a hónap után pontot kell tenni, a nap után viszont nem!
A tárhelyen elhelyezett dokumentumaikat saját felhasználói név és jelszó megadásával bármelyik terminálról lehívhatják.
Az OPM adminisztrátor elérhetőségei tel.: 487 8689 E-mail: opm@oszk.hu

 

Saját informatikai eszközök használata

A könyvtárban lehetőség van saját laptop használatára, melyek segítségével igénybe vehető az ingyenes vezetéknélküli hálózat (WIFI) is. A beiratkozás után az OPM adminisztrátornál (VII. emelet könyvkiadó mellett) regisztráljuk a wifi kérelmet. Szükség esetén WIFI antenna is igényelhető.

Bejelentkezés a WIFI hálózatra:

A hálózat neve: Országos Széchényi Könyvtár
Username: az olvasókártya azonosítószáma, betűjelzés nélkül (a vonalkód felett található)
Password: a felhasználó születési dátuma (teljes évszám.hónap.nap)
Példa: 1969.07.14
Figyelem! Az évszám és a hónap után pontot kell tenni, a nap után viszont nem!

Saját szkenner és fényképezőgép nem hozható be.

E-book olvasók

A Könyvkiadó állomáson e-book olvasók kölcsönözhetők, próbálhatók ki.