Digitális Képarchívum

Nyomtatóbarát változatPDF változat

DKA-026252 Carmina Burana / grafikus Gyulai Líviusz; grafika, metszet

A képi dokumentumok megőrzésére 2007-ben létrehozott Digitális Képarchívum (DKA) célja egy változatos tartalmú, nagy felbontású képeket szolgáltató, jól kereshető gyűjtemény kialakítása. Gyűjtőkörébe - a MEK-hez és az EPA-hoz hasonlóan - a magyar vonatkozású, oktatási, tudományos és kulturális szempontból érdekes digitális dokumentumok tartoznak. A 2020 júliusában már több mint 100.000 tételből álló archívum anyagát részben a MEK-ben levő könyvek és az EPA-ban őrzött periodikák illusztrációi, részben felajánlott magángyűjtemények, részben pedig CD-ROM kiadványokról és internetes honlapokról átvett képek alkotják. Az archívumban képeslapok, térképek, színlapok, bélyegek, valamint fotók, grafikák és festmények is találhatók. 2014-től elkezdődött az animált vizuális műfajok gyűjtése, elsőként a prezentációkkal, 2016-tól pedig infografikákkal is gyarapodik az állomány.

Érdekesebb részgyűjtemények: Állatvilág, Növényvilág, Ásványvilág, Magyarország megye- és településcímerei, melyek internetes képmegosztó oldalakról származnak. Magánfelajánlások is színesítik a DKA állományát, így egyedülálló Orincsay László fényképgyűjteménye, illetve Hevesi Erzsébet és Vermes Anna bélyeggyűjteménye, amelyek a DKA-ban lettek publikálva először. A kortárs művészek alkotásai közül pedig a Gyulai Líviusz és Váli Dezső munkásságát bemutató részgyűjteményeket érdemes kiemelni.

Az adatbázis fejlesztését és a gyarapított képi dokumentumok leírását jelentős mértékben a MEK Egyesület támogatta.

A DKA Képalbum szolgáltatásával a felhasználók saját válogatásokat is létrehozhatnak és oszthatnak meg a közösségi oldalakon, valamint képeslapként is elküldhetik a kedvenc képeiket.

A Digitális Képarchívum (DKA) elérése