Intézménytörténeti kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

Bejárati szintünkön lévő intézménytörténeti kiállításunk felújított környezetben, újrarendezve mutatja be a klasszikus könyvtári enteriőrt, a könyvtárosok és olvasók 1802 és 1985 közötti szellemi-tárgyi környezetét.

A kiállításban műemléki és könyvtártörténeti értékű bútorok, egykori intézményi feliratok, irodaszerek, a feldolgozó- és műhelymunkában használt gépek és eszközök, dokumentumok és fényképek láthatók oly módon, hogy két csúsztatható képernyő segítségével az adott bútor, eszköz, tárgy alaposabban és részletekbe elmerülve ismerhető meg.

Kiegészítő fotók, újsághirdetések, történetek bővítik az eddigi, tárlókban látható feliratokat. A kiállítás művelődéstörténeti jelentősége abban rejlik, hogy nemcsak a nemzeti könyvtár, hanem egyúttal a magyarországi könyvtári és más intézményi berendezésekből és irodaszerekből is ízelítőt ad. 

Ezzel a tárlattal szemben – Magyarországon elsőként használva –, egy több mint nyolc méteres interaktív érintőképernyő teszi lehetővé, hogy egyszerre többen is böngészhessék a nemzeti könyvtár történetét – felfedezve kivételes gyűjteményeink számos érdekességét.

 

A képernyőkön szemléletes módon, különböző méretű és kialakítású katalógusfiókokat megérintve, mintegy kihúzva azokat, jelenik meg könyvtárunk története idővonallal, fotókkal, sajtóhírekkel, anekdotákkal és kiegészítő látványelemekkel. Ezt a digitális muzeológiai megújulást egészíti ki a VI. emelet nyolc álló monitorja, amelyen táraink bemutatkozása látható. 

Az állandó kiállítás olvasójeggyel látogatható keddtől szombatig 10 és 18 óra között.