Bibliotheca Corvina Virtualis – teljes körűen megújult internetes szolgáltatás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/11/05

 

Az OSZK évtizedek óta tartó Corvina Programjának részeként – a 2018. november 6-ától látogatható A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című kiállítás mellett – teljes körűen megújítottuk a mintegy másfél évtizeddel ezelőtt útjára indított corvinahonlapot is.

A fejlesztés első ütemeként nemcsak új arculatot és korszerű felületet kapott a szolgáltatás, hanem új szerkezetben, megújult narratíva mellett, számos művészi értékű fotó kíséretében hatvannégy corvina (az összes magyarországi és a Wolfenbüttelben őrzött kilenc) teljes egészében megtekinthető a honlapon.

A magyar és angol nyelvű szolgáltatás közzéteszi az egykori Corvina könyvtár Európában és az Egyesült Államok könyvtáraiban őrzött fennmaradt darabjainak teljes listáját is, továbbá folyamatosan gyarapodó komplex bibliográfiát kínál az érdeklődőknek.

A honlap kisfilmeket és egyéb érdekességeket, többek között Mátyás-ábrázolásokat és a Mátyás-emblémákat, valamint Végh Gyulának (1870–1951), az Iparművészeti Múzeum egykori igazgatójának a corvinaakvarelljeit is közli.

A tematikus szolgáltatás távlati célja Hunyadi Mátyás magyar király (1458–1490) uralkodói könyvtára, a Bibliotheca Corvina virtuális rekonstrukciója. A kódexek, ill. kisebb részben ősnyomtatványok teljes képi megjelenítése mellett a szolgáltatás fóruma kíván lenni az örvendetesen megújuló corvinakutatásnak is. Ez a töredékeiben is számottevő humanista gyűjtemény ugyanis nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi humanizmus- és reneszánszkutatásnak is egyik állandó, jelentős forráscsoportja – s egyben Magyarország egyik kulturális nagykövete a világban. A Bibliotheca Corvina 2005-ben felkerült az UNESCO Világemlékezet Listájára is.

A honlap elérhető az alábbi URL-en: corvina.oszk.hu