Nemzeti termek Pittsburgh-ben

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A „Csepp a tengerben – Érdekes beszerzések, különleges kiadványok” című sorozatban most két, magánadományként beszerzett, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott magyar vonatkozású albumról számolunk be.

Két érdekes kultúrtörténeti dokumentummal gyarapodott az OSZK állománya, mindkettő a Pittsburghi Egyetem kiadványa, és az ún. nemzeti termekről szól, melyek között egy magyar terem is van. A nemzeti termek programját az 1920-as években indították, s az előadótermek az egyetem 1934-re elkészült, 42 emeletes, neogótikus stílusú vasbeton főépületében, a Cathedral of Learningben kaptak helyet.

A szervezők célja az volt, hogy emléket állítsanak a Pittsburgh-ben és környékén élő bevándorlók kulturális örökségének, nemzeti hagyományainak. Ehhez megnyerték az ottani közösségek anyagi támogatását is, a termek belsőépítészeti kialakítására anyaországbeli építészeket kértek fel. A magyar nemzeti teremre a megbízást Györgyi Dénes (1886–1961) neves építész kapta meg. Az egyetem kikötése az volt, hogy a termek díszítése az egyetem alapítása (1787) előtti korok stílusában készüljön, ez határozta meg a kialakítás népművészeti karakterét: a falakat barna tölgyfa burkolat borítja, a faragott bejárati ajtót és a tölgyfa bútorokat, valamint a kazettás mennyezetet magyar népi motívumok díszítik. Egyedi a kazetták piros alapszíne és élénk mintázata. A termet 1939-ben avatták fel. A program egyébként ma is folytatódik, eddig 27 terem valósult meg, és további 8 van tervbe véve. Az első kiadvány rajzokkal illusztrált, s még a termek elkészülte előtt adták ki 1933-ban, a másik 1990-es, színes fényképekkel. A köteteket Zimányi (szül. Györgyi) Magdolna, az építész oldalági rokona adományozta könyvtárunknak.

A kiadványok adatai az OSZK online katalógusában:

Nationality Rooms in the Cathedral of Learning

The Nationality Rooms