24 karát – Arany 200

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/06/12

Sok szeretettel meghívjuk a 24 karát – Kortárs költők versei Arany János születésének 200. évfordulójára című válogatáskötetünk bemutatójára 2017. június 22-én, csütörtökön 18 órai kezdettel a Nyitott Műhelybe (Budapest, 1123, Ráth György utca 4.).

Arany János és a kortárs költészet kapcsolatairól, valamint az antológiáról Babiczky Tibor, Kiss Judit Ágnes, Parti Nagy Lajos költők és Boka László irodalomtörténész beszélgetnek Visy Beatrix moderálásával.

A bemutatón találkozhatnak a kötet szerzőivel, továbbá megvásárolhatják az antológiát is.

Mindenkit szeretettel várunk!

Az esemény a Facebook-on

A kötetről: A 24 karát játék és főhajtás a kortárs költők részéről, akik verset – köszöntőt, hommage-t, pastiche-t, parafrázist, balladát – küldtek az Országos Széchényi Könyvtár ünnepi felhívására, és műveiket kézírásos formában is eljuttatták a „Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet című jubileumi kiállításra. A rövid idő alatt beérkezett mintegy 100 kézirat és írói reflexió kiválóan megmutatta, hogy Arany János verses epikája, költeményei, költői mesterségbeli tudása és zsenialitása, alkotói-emberi attitűdje(i) és egész alakja mélyen, sokszor nem is látványosan, hanem inkább a felszín alatt, benne él, benne zubog a 20. és 21. század embereiben és alkotóiban.

A beérkezett művekből készült válogatás mértékegysége a számok és a nemesfémek igézetében most, játékosan, a karát. Az antológia kortárs alkotóink Arany Jánoshoz való sokféle viszonyát, érzelmét megmutatva hagyja érvényesülni a különféle műfajokban, stílusban, hangvételben megszólaló költeményeket. A változatos formai és tematikai rájátszások, érzelmi-gondolai versreflexiók összességében olyan 100 %-os aranyfedezetet adnak, amelynek kapcsán nyugodtan állíthatjuk: tiszta Arany.

24 karát, 48 alkotó, 50 vers: oszthatjuk, szorozhatjuk, hatványozhatjuk, mindegy, hogy 100 vagy 200, a lényeg, hogy Arany az Arany, az Arany, az Arany.