250 javaslat magyar történelmi filmre – kollégánk könyvbemutatója

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/02/22

 

2022. február 17-én, 17 órakor mutatták be a 250 javaslat magyar történelmi filmre című kiadványt, amelynek szerkesztője és negyedmagával társszerzője munkatársunk, Deák-Sárosi László filmesztéta. Az eseményen előadóként részt vett a többi szerző: Gáspár Ferenc, író, Jenei Miklós történelemtanár és Szabó Győző olasz-magyar szakos tanár, illetve két filmrendező, Jelenczki István és Tari János egyetemi docens. A rendezvény moderátora és házgazdája Véghelyi Balázs költő, a kiadványt megjelentető Üveghegy Kiadó vezetője volt. Az előadók a kiadvány tartalmának és céljának ismertetésén túl számos hasznos filmes tapasztalatot megosztottak a jelenlévőkkel, majd válaszoltak a közönség kérdéseire. A könyvbemutatónak és a kerekasztal-beszélgetésnek is nevezhető rendezvény fő tanulsága, hogy szükség van az eddigieknél hitelesebb és a nemzeti önismeretet erősítő, gazdagító magyar történelmi filmekre. 

A bemutatóról rövid hírt adott az M5 Agenda című műsora. 

A könyv a nagyobb könyvkereskedésekben kapható. 

A mű tartalmából: 

  • 250 magyar történelmi film ötlete 
    Deák-Sárosi László 103 javaslata – saját témák és adaptációs lehetőségek
  • Gáspár Ferenc 17 javaslata – filmötletek és saját művek adaptációi 
  • Jenei Miklós 120 javaslata – saját témák és adaptációs lehetőségek 
  • Szabó Győző 10 javaslata – irodalmi művek adaptációs lehetőségei 
  • Ajánlott válogatott szakirodalom, interjúk, kerekasztal-beszélgetések 

A kötet fülszövege: „Az utóbbi években számos író, újságíró, közéleti személyiség fogalmazta meg, hogy kevés történelmi film készül Magyarországon, és amelyek elkészülnek, azok többsége nem a történelmi hitelességet és nem a nemzeti öntudatot erősíti. Jelen kis kiadvány szerzői ehhez a témához kívánnak hozzászólni építő módon. Közzétesznek összesen 250 filmötletet, javaslatot történelmi filmre. Ezzel elmondják, hogy milyen magyar történelmi filmeket láttak volna szívesen az elmúlt 30 évben, és mi lenne a filmgyártás feladata a következő 30-ban ezen a téren. [...] A 250 javaslat többség eredeti filmes ötlet, 15–20 százaléka pedig javaslat adaptációra. Mivel e kiadvány szerzői nem képviselnek semmiféle intézményt vagy gyártó céget, ezért nem rendelkeznek a szerintük értékes, adaptálható művek megfilmesítési jogával, a jogtulajdonosokkal nem egyeztettek. Ez a kiadvány egyfajta irodalomtörténeti és filmtörténeti ismeretterjesztő munka akar lenni, a lehetőségek felvillantásával. A kezdeményezéshez bárki tevőlegesen és kreatívan csatlakozhat, és reméljük, hogy a javaslataink is értő fülekre találnak az érintett filmes személyeknél és intézményeknél. 

A javaslatot közreadók: Deák-Sárosi László, PhD, filmesztéta, költő; Gáspár Ferenc, író; Jenei Miklós, történelemtanár és Szabó Győző, magyar-olasz szakos tanár”