3rd China–CEEC Curators’ Forum of Libraries Union

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/11/16

 

2023. október 21. és 24. között Rózsa Dávid főigazgató és Lewalt-Jezierski Zoltán kabinetvezető képviselte Magyarországot a 3rd China–CEEC (Central and Eastern European Countries) Curators’ Forum of Libraries Union elnevezésű könyvtárszakmai fórumon a kínai Nankingi Könyvtárban.

Az esemény jó alkalom volt arra, hogy a magyar kulturális örökség – és tágabb értelemben a magyar kultúra – nemzetközi szinten is látható legyen. A fórum ötven könyvtár részvételével jött létre öt évvel ezelőtt Hangcsouban azon nyilatkozat aláírásával, amely hozzájárul ahhoz, hogy a tagkönyvtárak támogassák egymást.

 

Az esemény házigazdája a kínai Nankingi Könyvtár volt. Nanking Kína híres történelmi és kulturális városa, a „hat dinasztia ősi fővárosa” néven ismert. Az intézmény Kína harmadik, Ázsia negyedik legnagyobb írott és nyomtatott gyűjteményét gondozza, és itt található az ország legnagyobb professzionális régikönyv-restauráló műhelye.

Rózsa Dávid beszédében a mesterséges intelligencia, az okosvárosok és a kulturális intézmények összekapcsolódásait vizsgálta, majd az OSZK fejlesztési irányairól, innovációiról, együttműködéseiről beszélt a konferenciát megnyitó előadásában.