50 év eredményei – online követhető az OSZK középkori kéziratokkal foglalkozó szakembereinek előadása

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/05/14

A HUN-REN–OSZK Fragmenta et Codices kutatócsoport öt évtizedes eredményeiről és Kalocsa német nyelvű középkori kéziratairól szóló, online előadást követhetnek az érdeklődők németül. 

2024. május 14-én 16 órától a HUN-REN–OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport vezetője, Sarbak Gábor és Orsós Julianna, a kutatócsoport tudományos munkatársa tart online előadást az Osztrák Tudományos Akadémia kutatócsoportjának meghívására. 

A német nyelvű beszámoló során Sarbak Gábor kutatócsoport-vezető áttekintést ad a HUN-REN–OSZK Fragmenta et Codices kutatócsoport öt évtizedes munkájának eredményeiről, Orsós Julianna tudományos munkatárs pedig a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár német nyelvű kéziratairól fog előadást tartani.

A hatvan kalocsai kódex csaknem negyede németül íródott. Vizkelety András professzor 1973-ban megjelent kutatási eredményei biztos alapot jelentenek a kalocsai német nyelvű kéziratok feldolgozásához, az új felfedezések pedig ismét nemzetközi érdeklődésre tartanak számot. 

Az online előadás címe: Die deutschsprachigen mittelalterlichen Handschriften von Kalocsa. 50 Jahre Forschungsgruppe Fragmenta et Codices, azaz Kalocsa német nyelvű közép-kori kéziratai. 50 éves a Fragmenta et Codices kutatócsoport.

 

A Zoom-felületű előadásra a csatlakozás a Launch Meeting - Zoom linken érhető el, az előadás azonosítója: 661 0542 1637, a belépéshez szükséges kód: 5mqa64.

További részleteket a német nyelvű meghívó tartalmaz. 

 

Az Országos Széchényi Könyvtár 2000-től lett az 1974-ben alapított, 2017 óta Sarbak Gábor vezette kutatócsoport befogadóintézménye. A HUN-REN Fragmenta et Codices Kutatócsoport a középkori Magyar Királyság írásbeliségének és művelődéstörténeté-nek összetett feltárását tartja feladatának, a magyar könyvtárakban és levéltárakban őrzött középkori kéziratok és töredékek felkutatásával és feldolgozásával foglalkozik. Eredményeit a Fragmenta et Codices in Bibliothecis Hungariae katalógussorozatban teszi közzé. A középkori kéziratok között nagy jelentőségűek a magyar nyelvű kódexek, amelyek elérhetők a Magyar Nyelvemlékek honlapon, ennek a tudományos hátterét is a csoport biztosítja. Az Országos Széchényi Könyvtárban 2000-től intenzívvé vált corvinakutatásnak 2016 óta szintén a kutatócsoport ad helyet. A kéziratok feltárásának tudományos eredményeit a csoporttagok a kódexkatalógusok mellett hazai és nemzetközi konferencia-előadások és tanulmányok formájában teszik közzé, valamint ismeretterjesztő eseményeken is bemutatják. A kutatócsoport jelenleg a teljes kalocsai kódexállomány katalógusának elkészítésén dolgozik.