A Pray-kódex díszmásolatának átadása Ferenc pápának – fényképeken

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/09/14

 

Ferenc pápa a Szépművészeti Múzeumban találkozott Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, majd a magyar püspöki kar tagjaival, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával. Ferenc pápa kíséretében jelen volt Pietro Parolin bíboros-államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, az Államközi Kapcsolatok Részlegének vezetője. 

Az ajándékok egyikeként Ferenc pápának átadott kötet a Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó Pray-kódex díszmásolata volt, amelyet az OSZK munkatársai készítettek el a Szentatya számára. 

A felbecsülhetetlen értékű kézirategyüttest a pozsonyi káptalan adományozta az OSZK-nak 1813-ban, és Toldy Ferenc (1805–1875) irodalomtörténész nevezte el Pray György (1723–1801) jezsuita történészről, aki 1770-ben először adott hírt róla. A Pray-kódex a 12. századi magyarországi egyházi kultúra egyik legfontosabb dokumentuma. A latin nyelvű liturgikus kódexben a magyarországi használatra szerkesztett sacramentarium – azaz a miséző pap könyörgéseit tartalmazó szerkönyv – után egyes misén kívüli szertartások (esketés, a templom alapkövének letétele, temetés) szövegei következnek. A Halotti beszéd és könyörgés, legkorábbi összefüggő magyar nyelvű szövegemlékünk a temetési szertatás végén, annak függelékében olvasható, egy valamivel bővebb, latin nyelvű temetési beszéd kíséretében, a kódex 136. levelén. 

Korábbi hírünk

A másik kötet, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az MCC Alapítvány gondozásában megjelent Magyar hősök – Elfeledett életutak a 20. századból című kiadvány nyomán készült angol nyelvű Heroes Among Us. 50 True Stories of Brave Hungarians in the 20th Century című kiadvány egy díszpéldánya.  

A pápa megajándékozta a köztársasági elnököt Ippolito Caffi olasz festőnek az 1800-as évek közepén készült, jelenleg a Római Múzeumban őrzött egyik festményének mozaikból készült másolatával. A Pápai áldás a Szent Péter téren címet viselő alkotás azt ábrázolja, amint a reggeli napfényben fürdő Szent Péter téren gyülekeznek a pápai áldásra várakozó emberek. 

Forrás: kormany.hu; ujkor.hu