Alapítási ünnep – 2021. november 25.

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/11/26

 

A nemzeti könyvtár alapítási ünnepén, 2021. november 25-én került sor az Országos Széchényi Könyvtár tudományos jövőképének ismertetésére. 

Az OSZK jövője, a jövő OSZK-ja címmel szervezett rendezvény keretében először Rózsa Dávid főigazgató ismertette a nemzeti könyvtár tudományos és szakmai együttműködéseit, a tudományos kutatás és könyvkiadás főbb irányvonalait és terveit, amelynek során kitért a könyvtár kutatásszervezési területének szervezeti átalakítására is.

A főigazgatói ismertetést négy rövid bemutató előadás követte, amely részben már meglévő projekteket, részben tervezett együttműködéseket ismertetett. Először Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója mutatta be az intézményét, a hozzá tartozó nemzeti emlékhelyeket, a különböző, nemzeti közösséget és nemzeti identitást erősítő kezdeményezéseket, terveket és együttműködéseket.

Előadását egy új kutatócsoport vezetőjének előadása követte: Dr. Kasza Péter a december 1-jén, a Szegedi Tudományegyetem és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében induló, Kulcsár Péter nevét viselő új historiográfaiai kutatócsoport terveit mutatta be. Őt a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ osztályvezetője, Dr. Babus Antal követte, aki egy már szintén működő együttműködést ismertetett. A Szántai-hagyaték közös feldolgozása és szolgáltatása olyan digitálisan hozzáférhető kartográfiai gyűjtemény létrehozására irányul, amely egy magángyűjtemény közkinccsé tételét a legmagasabb szintű tudományos igénnyel valósítja meg. Az előadások közül az utolsó Dr. Kovács Béla Lóránt ismertetése volt, aki a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatójaként a vidéki és határon túli könyvtári együttműködésekről és tervekről szólt.

A rendezvény programja

 

A rendezvény második felében került sor a könyvtárban életpálya-jelleggel eltöltött hosszabb szolgálati idő, kimagasló munkateljesítmény vagy jelentős tudományos tevékenység alapján adományozható Széchényi Ferenc-emlékérem átadására, amelyet évente egy-egy, aktív szolgálatban álló dolgozó kap. A 2020. évi járványhelyzet miatt a tavalyi díjazott, Elbe István elismerésének ünnepélyes átadására is idén került sor. A kitüntetettet Rózsa Dávid főigazgató laudálta. A hagyomány szerint minden évben az előző évi díjazott tart rövid előadást. Elbe István a jelenlegi kutatásairól beszélt, amelyek a 2022. évi Kossuth-évhez is szorosan kapcsolódnak.

Az idei évben Dr. Farkas Gábor Farkas, a Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartásáért felelős iroda vezetője kapta az elismerést. Oláh Krisztina, a Kutatási és Különgyűjteményi Főosztály vezetője méltatta a 2021. évi kitüntetettet. A főosztályvezető laudációjában elmondta, hogy Farkas Gábor Farkas nemcsak a kora újkori művelődés- és tudománytörténet (és azon belül is elsősorban a csillagászat- és a könyvtörténet, illetve a mohácsi csata emlékezetének) kutatója, akinek előadásai, publikációi tanúskodnak szakértelméről és tudományszeretetéről, hanem „neve a könyvtári közegben fémjel, mely a megbízhatóság, a magas szakmai minőség és az egyenesség értékeit hordozza magában”.

Kitüntetett munkatársainknak ezúton is szívből gratulálunk!

 

Kapcsolódó hírek:

Koncert az alapítási ünnep tiszteletére

Törzsgárda-elismerések az alapítási ünnep kapcsán