Átadták a Széchényi Ferencről elnevezett új teret és az új emléktáblát Fertőszéplakon

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/04/29

 

Pontosan 270 évvel ezelőtt, 1754. április 28-án született Széchényi Ferenc államférfi, a magyar nemzeti könyvtár és múzeum alapítója. A különleges alkalomból Fertőszéplak Község Önkormányzata átadta a település polgárainak a felújított Széchényi-kastélyt, annak szintén megújított terét és a könyvtárunkkal közösen elkészíttetett új Széchényi-emléktáblát.

Az ünnepi program a Veres András megyéspüspök által celebrált szentmisével kezdődött a Mindenszentek-templomban. Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere köszöntötte az ünneplőket, majd beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzatának elnöke.

 

Rózsa Dávid beszédében kiemelte, hogy Széchényi 1802-es könyvtáralapítására Mátyás király Corvina könyvtárának eszmei folytatásaként tekintettek kortársai, s hogy a nemzeti könyvtár mindmáig a Széchényi által lefektetett alapelvek szerint végzi a magyar vonatkozású dokumentumok gyarapítását.

A beszédeket követően Kóbor Attila és Rózsa Dávid megkoszorúzta az új emléktáblát, végül a nemzeti könyvtár könyvajándékának átadására is sor került.

Az eseményen a főigazgató kíséretében Lénárt Judit gazdasági és üzemeltetési főigazgató-helyettes, Lewalt-Jezierski Zoltán kabinetvezető, Deák Eszter tudományos kutató, Földesi Ferenc kézirattári osztályvezető és Tóth Péter kommunikációs munkatárs képviselte az OSZK-t.
A küldöttség a teljesen új külsőt kapott kastély előtt megcsodálta a Széchenyiek 150 éves körtefáját is, amelyről az a legenda járja, hogy annak a kisdiáknak, aki reggel megsimogatja, aznap nem kell felelnie az iskolában.

 

További képek