Az első európai generatív hackathon és konferencia Debrecenben

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/10/28

 

 A Debreceni Egyetem Informatikai Kara (NFT DEB) Generative Dimensions (Generatív dimeziók) címmel konferenciát és hozzá kapcsolódó hackathon-versenyt rendez 2021. november 25. és 27. között Debrecenben.  A konferencia megrendezéséhez szervezőként – a Méliusz Juhász Péter Könyvtár mellett – az Országos Széchényi Könyvtár is csatlakozik.

A Generative Dimensions (Generatív dimeziók) hackathon és konferencia a (kriptovalutáknál is használt) blokklánc-technológiák és a mesterséges neurális hálózatok legújabb fejlesztéseit vizsgálja a háromnapos esemény során, mindezek innovatív művészeti alkalmazására összpontosítva.

A hackathon angol nyelvterületen született kifejezés, amely a „hack” és a „marathon” szavakból jött létre. Általában több napos ötletverseny, amelynek lényege, hogy egy kiemelt, meghatározott témában informatikai megoldásokon alapuló, kreatív megoldások, alkotások vagy termékek jöjjenek létre – az ötlettől kezdve a megvalósításig.

„A blokklánc (angolul block chain vagy blockchain) egy elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, a hamisítást és módosítást kizáró módon.” (Forrás: Wikipédia)

A konferencia a számítástechnika és a hálózattudomány, a vállalati gazdálkodás, az európai jogi ipar, a kreatív iparágak és a környezetvédelmi aktivizmus jeles előadóit látja vendégül, általuk támogatva a transzdiszciplináris diskurzust és inspirálva a globális közösséget.

Hogyan lehet összeegyeztetni a gazdaságot és az ökológiát? Milyen szerepet játszhat ebben a generatív művészet és a blokklánc-technológia? Milyen eszközöket és stratégiákat kell kifejlesztenünk az emberi és gazdasági folyamatok jobb megértéséhez és újraorientálásához?

A konferencia és a verseny angol nyelvű

A hackathon-verseny felhívása