Az ismeretlen Kacsóh Pongrácz – zenés műsor az OIK-ban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/04/30

 

2024. április 24-én a kivételes tehetségű Kacsóh Pongrác (1873–1923) zeneszerző, zenepedagógus életéről, hagyatékáról esett szó egy zenés előadáson az Országos Idegennyelvű Könyvtárban.  

Kacsóh Pongrác az általa komponált János vitéz daljáték révén lett népszerű, ezzel a művel vezeti a mindenkori népszerűségi rangsort a könnyebb zenés színpad világában. 

Az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárában őrzött Kacsóh Pongrác-hagyaték kéziratai arról tanúskodnak, hogy remek színpadi zenét, poétikus dalokat, kezdőknek szóló zongoradarabokat és sanzonokat is komponált az anyai ágon magyar–örmény származású zeneszerző, ezek azonban kéziratban fekszenek.  

Az ismeretlen Kacsóh Pongrácz címmel rendezett műsor több műfajból válogatott, hogy bizonyítsa a zeneszerző kivételes tehetségét a Souvenirs együttes, Bokor Jutta és Daróczi Tamás magánénekesek tolmácsolásában. A zeneművek között Fancsali János zenetörténész ismertetői szolgálták a darabok könnyebb megértését. A vendégeket Horváth István, az OIK igazgatója köszöntötte.