Az Országos Széchényi Könyvtár hangfelvétel-gyűjteményét mutatták be a Dél-afrikai Köztársaságban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/07/05

Az Országos Széchényi Könyvtár is tagja a Zenei Könyvtárak Nemzetközi Szövetsége (AIBM / IAML) elnevezésű szervezetnek, amely 2024. június 21. és 28. között, a Dél-afrikai Köztársaság Stellenbosch városában rendezte éves kongresszusát.

Az eseményen több száz könyvtáros, archivárius szakember és zenetudós gyűlt össze a világ valamennyi földrészéről, köztük a Library of Congress, a The British Library, a Deutsche Nationalbibliothek és más nemzeti könyvtárak zenei gyűjteményeinek képviselői.

Szabó Ferenc János, az IAML Magyar Nemzeti Csoportjának elnöke Audiovisual Collections in Hungary – Where Do We Stand Now? című előadásában áttekintette a magyarországi audiovizuális gyűjteményeket, és részletesen bemutatta az Országos Széchényi Könyvtár hangfelvétel-gyűjteményét.

A kongresszuson tisztújításra került sor az IAML tematikus és intézményi szekcióiban, és Szabó Ferenc Jánost választották meg az IAML Audio-Visual Materials Section elnöki tisztségére.

Mivel első ízben fordult elő, hogy az IAML az afrikai kontinensen rendezze meg az éves kongresszusát, nagyszámú afrikai, valamint afrikai vonatkozású európai és amerikai zenei gyűjtemény is bemutatkozott. Több szekció foglalkozott a zenei könyvtári szakma kurrens feladataival, fontosabb projektjeivel, valamint a born-digital (digitálisan született) zenei formátumokkal (pl. eScores).

A kongresszus keretében kétrészes hangarchívumi workshopot tartott az International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA), amelyben az audiovizuális dokumentumok tárolási, megőrzési sajátosságai, valamint az audiovizuális archívumok felépítési és menedzselési kérdései is szóba kerültek. Az IAML 2025. évi kongresszusára Salzburgban kerül majd sor.

Az IAML kongresszus honlapja az alábbi linkre kattintva tekinthető meg: https://iaml2024.sun.ac.za/