Az OSZK és a Szegedi Tudományegyetem kutatási és könyvtári együttműködése a humanizmus korától a mesterséges intelligenciáig

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/07/18

 

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában 2023. július 18-án Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatója, illetve a Szegedi Tudományegyetem képviseletében prof. dr. Rovó László rektor és dr. Fendler Judit kancellár írta alá azt a dokumentumot, amelyben közösen megalapítják a Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoportot, valamint – a 21. század kihívásaihoz méltón – kölcsönösen támogatják egymást webaratási, webarchiválási, természetesnyelv-feldolgozási, valamint országos könyvtári szolgáltatási feladataikban.

A kutatócsoport megalakulásával a 15–17. századi magyar historiográfiakutatás kap méltó intézményi keretet és támogatottságot. Feladata elsősorban a Magyarország történetét feldolgozó, túlnyomórészt humanista történeti művek szövegének részletes feldolgozása és a kutatók mai elvárásainak megfelelő korszerű megjelentetése. A megállapodás másik fontos pontja az OSZK Digitális Bölcsészeti Központja és az SZTE Informatikai Intézetének nagyszabású innovatív nyelvtechnológiai kooperációja a természetes nyelvek specifikus vizsgálatát illetően.

Az együttműködés szintén kiemelkedő momentuma a Karikó-gyűjtemény építése, amelyben a Szegedről indult világhírű tudós pályafutásáról és életéről szóló hírek kapnak helyet az OSZK-ban kifejlesztett webarchiválási infrastruktúra felhasználásával.

 

A megállapodáson részt vett a Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezetője, Kasza Péter, az OSZK Főigazgatói Kabinetének vezetője, Lewalt-Jezierski Zoltán, és a Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgatója, dr. Nagy Gyula is.

Az ünnepélyes aláírás után Rózsa Dávid a nemzeti könyvtár által megjelentetett 550 éves első magyar könyv, a Budai krónika fakszimile bibliofil kiadását ajándékozta a szegedi partnerek számára.

 

Képek a rendezvényről.