Az OSZK egykori első világháborús gyűjteménye – könyvbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/05/09

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat Kiadó tisztelettel meghívja Önt Szőts Zoltán Oszkár Az Országos Széchényi Könyvtár egykori első világháborús gyűjteménye című kötetének beszélgetéssel egybekötött bemutatójára.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Tudás-tár (Múzeumkert)
1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.
Időpont: 2014. május 17. (szombat) 15 óra

A kötetet bemutatják:

ifj. Bertényi Iván történész, tudományos főmunkatárs (Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet), egyetemi adjunktus (Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar)

Kégli Ferenc könyvtáros, bibliográfus, ny. osztályvezető (Országos Széchényi Könyvtár), a Nemzeti Téka sorozat társszerkesztője

A kötet ismertetője: Az Országos Széchényi Könyvtár egykori első világháborús gyűjteményének létrehozása pontos lenyomata a hátország hangulatának a háború kitörésekor, mely gyors és dicsőséges győzelmet várt a hadak megindulásával. E diadalmenetet az egykori könyvtári vezetők dokumentálni akarták, hogy munkájukkal ők is kivegyék belőle a részüket. Az elhúzódó háború azonban kimerítette az ország teljesítőképességét, ezzel párhuzamosan az Országos Széchényi Könyvtárét is. Végül a gyűjtemény feloszlatása, amely a szörnyű anyagi helyzetre vezethető vissza, szintén párhuzamba állítható az országos szintű eseményekkel.

A volt gyűjtemény historiográfiai jelentőségét jól mutatja, hogy a gyűjtés lezárásakor több mint 176 ezer könyvtári egységet tartalmazott. A szerző a könyv első részében a Széchényi Könyvtár első világháborúbeli történetét foglalja össze. A második nagyobb tartalmi egységben magának a világháborús gyűjteménynek a történetét olvashatják az érdeklődők. A harmadik egy különleges forráscsoporttal, az első világháborús katonai tábori lapokkal foglalkozik.

Végül a könyv utolsó része egy közel ezerötszáz tételes bibliográfiát ad a nagyközönség kezébe, amely az egykori világháborús gyűjtemény törzsgyűjteménybe került magyar nyelvű, 1914 és 1918 között megjelent monografikusan leírható anyagait tartalmazza. A kötet az NKA Könyvkiadás Kollégiumának támogatásával a Nemzeti Téka sorozatban jelenik meg. Az első világháború kitörésének századik évfordulójához közeledve nem hangsúlyozhatjuk eléggé, hogy ezek a dokumentumok máig hozzáférhetőek a Széchényi Könyvtárban, így e kötet a korszak kutatásának fontos segédkönyve lesz.

A szerzőről: Szőts Zoltán Oszkár történész, 2009-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett, jelenleg ugyanitt a Történelemtudományok Doktori Iskola Művelődéstörténeti Programjának hallgatója, egyben a Kari Doktorandusz Önkormányzat, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályának elnöke. 2008 óta az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa. Fő kutatási területe az első világháború historiográfiai értelmezésének története.

Meghívó