Munkatársunk, Dr. Bánfi Szilvia Szinnyei József-díjban részesült

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/08/25

Könyvtári szakterületen hosszabb időn át végzett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Szinnyei József-díjban részesült Szilágyiné Dr. Bánfi Szilvia, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatója. A díjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban.

Szilágyiné Dr. Bánfi Szilvia 1976 óta dolgozik a Nemzeti Könyvtárban. Könyvtárosi pályáját az Igazgatási Osztályon kezdte, majd 1982-83 között az Olvasószolgálaton, 1984-től a Zárolt Kiadványok Tárában folytatta. 1996-tól a Kortörténeti Különgyűjtemény, majd a Videótár osztályvezetője lett. 2001-től a Régi Magyarországi Nyomtatványok Bibliográfiai Szerkesztőség (mai nevén Könyvtörténeti és Művelődéstörténeti Kutatások Osztálya) munkatársa.

A nemzeti könyvtárban eltöltött majdnem 40 esztendő alatt kiemelkedő szakmai munkát végzett. Az Igazgatási Osztályon átfogó képe alakult ki a nemzeti könyvtár felépítéséről és feladatairól, a különgyűjteményekben eltöltött évek során pedig a gyarapítástól a feldolgozáson át a tájékoztató munkáig minden munkafolyamatból kivette a részét. Emellett történelem–könyvtár szakosként korán érdeklődést mutatott a Borsa Gedeon által vezetett nyomdatörténeti kutatómunka iránt. 1988-ban e témában doktori címet szerzett Huszár Gál  nyomdakészlete repertóriumának az összeállításával. Kutatómunkáját azóta is töretlenül folytatja tovább. E területen elsőszámú szakembernek számít. Egyik társszerzője a Hungaria  typographica elnevezésű vállalkozásnak is, amelynek XVII. századra vonatkozó második kötete 2014-ben jelent meg. Életre hívta és folyamatosan gondozza a Clavis nyomdatörténeti honlapot.

Ugyanakkor a XX. századi könyvtörténet kutatásában is eredményes munkát folytat, publikál, előadásokat tart itthon és külföldön (pl. Könyvek az ÁVH fogságában címmel előadás tartott Jyväskyläben az 5. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszuson 2001-ben. Legutóbb a vészkorszak 70. évfordulójáról való megemlékezés keretében kamarakiállítást rendezett az OSZK-ban A könyv elpusztíthatatlan címmel, amellyel méltó emléket állított Fitz Józsefnek is, aki az akkori igen nehéz viszonyok között a nemzeti könyvtár vezetője volt

Bánfi Szilvia kiegyensúlyozott, derűs egyéniség, aki méltán népszerű a könyvtárosok körében is. Csaknem négy évtizedes, nemzeti könyvtárbeli munkája példaértékű szolgálat, mintaértékű könyvtárosi életút.

 

Minden munkatársunk nevében szeretettel gratulálunk!