Bécsi corvinák – bécsi workshop

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/11/24

 

„Bécsi corvinák” címmel osztrák–magyar kutatói találkozót rendeztek Bécsben a Collegium Hungaricum épületében 2021. november 18-án és 19-én. A programot – melyen Zsupán Edina kollégánk képviselte intézményünket – az Országos Széchényi Könyvtár, az Österreichische Nationalbibliothek és a bécsi Collegium Hungaricum közösen szervezte.  

A konferencia egyik jelentős állomása volt az OSZK és az ÖNB közös projektjének, az Ausztriában őrzött corvinák feldolgozásának. 

Az előadók között magyar részről részt vett – többek között – Zsupán Edina, az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport, Rozsondai Marianne, az MTA Könyvtár és Információs Központ és Pócs Dániel az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének munkatársa, valamint Monok István az OSZK korábbi, az MTA Könyvtár és Információs Központ jelenlegi főigazgatója. 

Az előadások után lefolytatott szakmai vitákon mind osztrák, mind magyar részről részt vettek a téma legkiválóbb szakértői, a hallgatóság soraiban pedig – a számos művészettörténész, kodikológus, paleográfus és filológus érdeklődő mellett – jelen voltak a bécsi társintézmények munkatársai is.  

A workshop másnapján az Österreichische Nationalbibliothek Kézirattárának olvasótermében a találkozó résztvevői megtekintették azokat a kódexeket, amelyekről az előadásokban is szó esett.

A rendezvény programja