Beszámoló a MANDA konferenciáról

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/04/24

Április 17-én rendezték meg az Országos Széchényi Könyvtárban az „Egy MaNDALAT bánt engemet – A magyar írott kulturális örökség digitalizálásának időszerű kérdései” című konferenciát, amely fórumot kívánt szolgáltatni egyes, a szakmai körökben régóta napirenden lévő, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum létrejöttével pedig még hangsúlyosabban előkerülő problémák megvitatásához.

A konferencia tematikája ennek megfelelően volt szerteágazó, és érintette a digitális könyvkiadás kérdéseit, némi betekintést engedve a MaNDA lehetséges üzleti modelljébe (Horváth Iván előadása), szó volt továbbá a régi nyomtatványok, elsősorban a magyar írott kultúra emlékeinek digitalizálása terén tett eddigi erőfeszítésekről (Farkas Gábor Farkas előadása), a szerzői jogkezelés újszerű perspektíváiról (Bodó Balázs), a térképek módszeres digitalizálásáról és annak gyakorlati hasznáról, gazdaságilag is mérhető megtérüléséről (Plihál Katalin előadása), valamint a személyes digitális archiválás egyre növekvő szerepéről (Z. Karvalics László előadása).

Minden előadást vita követett, amelynek során az írott kulturális örökség digitalizálásában érdekelt további szereplők – a kiadók, kutatóintézetek, könyvterjesztők stb. – képviselői mondhatták el az egyes témákhoz kapcsolódó véleményüket.

A konferenciáról készült videofelvételek és az előadások diái az alábbi linkeken elérhetők.

Dr. Sajó Andrea, az OSZK főigazgatójának köszöntője, Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatójának köszöntője, Horváth Iván: Könyvtár és könyvkiadás a világháló korában

Farkas Gábor Farkas: A Régi Nyomtatványok Tára és a digitalizálás – beszámoló az elvégzett munkáról és a tervekről

Bodó Balázs: Mit lehet a kalózkönyvtáraktól tanulni? – A kínálat jellegzetességei a feketepiacokon

Plihál Katalin: Térkép helyett kép vagy valami más?

Z. Karvalics László (SZTE BTK, Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszék): A személyes digitális archiválás (personal digital archiving) felértékelődő és differenciálódó világa.