Blogsorozat a Mikes Kelemen Programról

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/06/05

 

A hetedik évében járó Mikes Kelemen Program kapcsán – amely a Nemzetpolitikai Államtitkárság, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár szervezésében a Diaszpóra Tanács III. ülésének Zárónyilatkozatában megfogalmazott gondolatok jegyében indult el 2014. január 1-én – megújítottuk a program rendelési felületét.

A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódóan tizenkét részes blogsorozatot indítunk, melynek péntekenként megjelenő bejegyzéseit avatott kollégáink jegyzik. 

A nagyszabású program keretében hazai és határon túli közgyűjtemények, iskolai könyvtárak gyarapodhatnak könyvekkel, folyóiratszámokkal és számos más érdekességgel – sokat látott imakönyvektől kezdve egészen a bakelitlemezekig. A diaszpórából hazaérkező több százezer dokumentumot a nemzeti könyvtár munkatársai gondozzák, s juttatják el rendeltetési helyükre. Örömteli tapasztalat, hogy az OSZK gyűjteményei is kiegészülhettek a hazaérkező dobozokban rejlő kincsekből. Erről a messze a várakozásunkat meghaladó eredményről számolnak be munkatársaink új blogsorozatunkban. 

Az első, bevezető írás szerzője Kaposváriné Dányi Éva, a Gyarapítási és Állomány-nyilvántartó Osztály vezetője, az OSZK-ban folyó munka irányítója. 

A 12 részes sorozat egyes részei a nemzeti könyvtár blogjában június 5-étől péntekenként jelennek meg.