Együttműködés az örmény nemzeti könyvtárral

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/04/01

Meghívásunkra március 25-én, szerdán érkezett az OSZK-ba Tigran Zargaryan úr, akit Tüske László főigazgató és Boka László tudományos igazgató fogadott. Örményország Nemzeti Könyvtárának vezetője elsőként Az örmény nép tragédiája az I. világháborúban című kiállítást tekintette meg, melyet az örmény nemzeti könyvtár is támogatott szakmailag, s melynek pár nappal korábbi megnyitóján Zargaryan úr egészségügyi okokból sajnálatosan nem lehetett jelen. A tárlaton Kovács Bálint armenológus, a kiállítás egyik kurátora vezette végig a delegációt. Az ezt követő megbeszélésen az aktuális könyvtárszakmai kérdések megvitatásán kívül közös egyetértésben kimondták, hogy azonosak az érdekeink, országaink gazdasági és kulturális fejlődésében óriási szerepe van a két nemzeti könyvtárnak, illetve kiemelték, hogy mindkét fél számára prioritást élveznek a digitalizálásban rejlő lehetőségek, ezért kölcsönösen fogják egymás munkáját segíteni a jövőben.

Március 27-én könyvtári körséta keretében Zargaryan úr megtekintette az OSZK épületét, tájékozódott a törzsgyűjtemény és a különgyűjtemények, valamint a tudományos műhelyek munkájáról, érdeklődött az alkalmazott digitalizálási eljárások felől, ezt követően pedig ünnepi keretek közt kétoldalú megállapodást írt alá dr. Tüske László főigazgatóval. Ebben a két könyvtár vállalta, hogy megosztják egymással digitalizálási tapasztalataikat, szakértőik révén kölcsönösen együttműködnek pályázati projektekben, kiadványokat cserélnek egymással, s a releváns bibliográfiai adatbázisok közös gondozását is előtérbe helyezik. Külön rögzített tudományos kutatási tervek alapján részletes együttműködési programokat dolgoznak majd ki a közeljövőben. A megállapodást három évre kötötték, de ez a későbbiekben az együttműködés sikerességének függvényében automatikusan megújul.

Az 516-os Tanácsteremben zajlott baráti hangulatú eseményen az eseményeket szervező intézményi munkatársak mellett jelen volt dr. Őze Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének igazgatója, a kiállítás társkurátora, valamint Issekutz Sarolta asszony is, az Erdélyi Örmény Gyökerek kulturális egyesület vezetője, aki kiállításunk megvalósítását támogatta, segítette. Mindketten üdvözölték a két nemzeti könyvtár szorosabb együttműködésének megújuló lehetőségét.

Még több fotó az Indafotón