Közös hozzáférési pont a könyvtárak változatos szolgáltatásaihoz – elindult a könyvtárak.hu

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/03/05

 

Új szolgáltatás indult a Könyvtári Intézet gondozásában. Az integráló felületen a könyvtárakhoz köthető kulturális programok, oktatási lehetőségek között, valamint digitális tartalmak és gyermekkönyvek, illetve egyéb, a könyvtárakhoz köthető kulturális tartalmak között is válogathatnak.

A szolgáltatás elérési útja: https://konyvtarak.hu/

Tudta Ön, hogy a magyar könyvtárakba évente 1,8 millió új dokumentum – nyomtatott és digitális könyv, újság, térkép, zene, film, fotó, hangoskönyv – érkezik? Hogy nincs olyan lakosa Magyarországnak, akinek a lakóhelyén ne lenne elérhető könyvtári szolgáltatás? Hogy az idősek, kismamák, betegek részére több mint ezer könyvtárból házhoz viszik a könyveket? Hogy 115 ezer rendezvényt tartottak egy év alatt az ország könyvtáraiban, köztük játékokat és tanfolyamokat, olvasóköröket és maker-programokat kicsiknek és nagyoknak? Hogy a könyvtárban megtanulhat robotokat programozni, de a helytörténeti gyűjteményben kutakodva akár üknagyapja életébe is bepillanthat? Hogy – furcsa módon – arra biztatják a könyvtárosok, hogy Ön is veszítsen el egy könyvet?

A 2020. március 3-án a Könyvtári Intézet gondozásában elindult weboldal a fentieken túl még megannyi fontos, a lakosság – azaz valamennyiünk – számára értékes, a tanulást, a tanítást, a gyereknevelést, a kikapcsolódást támogató, folyamatosan aktualizált információt gyűjt össze és tesz közzé egy felületen az ország könyvtárainak helyben igénybe vehető, illetve online szolgáltatásaiból válogatva. A könyvtárak.hu az aktuális információkon túl az oktatásban jól használható digitális tartalmak hiteles, országos, ingyenesen használható gyűjteményét is tartalmazza, támogatva többek között a könyvtárak és a pedagógusok együttműködését, munkájuk magasabb szintre emelését is.

A könyvtárak.hu kiemelt célcsoportja a lakosság, a nagyközönség, ugyanakkor a könyvtárszakma számára inspiráló, innovatív, kreatív hazai és külföldi fejlesztéseket, jó gyakorlatokat is bemutat.

Magyarországon minden ötödik ember könyvtárhasználó. Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet a könyvtárak.hu weboldalt azzal a céllal indította, hogy egyetlen közös hozzáférési pontot nyújtson a könyvtárak változatos szolgáltatásaihoz. A portál hiánypótló az olvasni szeretők és a kultúra iránt érdeklődők számára, egyúttal a könyvtárakat és az olvasást is népszerűsíti.

Az oldalon úgy kereshetünk a könyvtárak között, ahogyan az a 21. században elvárható: láthatjuk a hozzánk legközelebb eső könyvtárak adatait és szolgáltatásait. Egy helyen megtalálhatók az ország különböző pontjain működő könyvtárak által szervezett események, programok. A könyvtárak.hu-n helyet kapott egy gyermekirodalmi ajánló, amely  szülőknek, pedagógusoknak, vagy olvasmányt kereső kamaszoknak ad iránymutatást az ifjúsági irodalom dzsungelében. A könyvtárak.hu új felületet kínál a már évek óta nagy tömegeket megmozgató Veszíts el egy könyvet! című játéknak, ugyanis a népszerű közösségi játékot új köntösbe bújtatta és modern elemekkel gazdagította.

A portálon – a digitális könyvtár menüpont alatt – helyet kapott egy tematikus weboldalakról, könyvtárak által fejlesztett digitális tartalmakról szóló gyűjtemény is. Ezek a tartalmak az egyes témák kutatóinak, a téma iránt érdeklődőknek, pedagógusoknak a munkáját segítik egyetlen ponton bemutatva a magyar könyvtári rendszer ilyen irányú kezdeményezéseit.

A honlap felületet biztosít az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Kérdezd a könyvtárost! szolgáltatásnak és közvetlenül keresést indíthatnak a látogatók a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) adatbázisában, ahonnan megtudhatják, hogy az általuk keresett könyv melyik könyvtárban található meg.

Tudás. Élmény. Kapcsolat. A weboldal szlogenje beszédes: utal a könyvtári rendszer sokszínű szolgáltatásaira is – tudáspont, élménypont, kapcsolatpont. Könyvtárak pont neked!
A weboldal a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia megvalósításának keretében készült.