EODOPEN – projekttalálkozó Lisszabonban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/06/08

 

Egy régi és egy újabb kezdeményezés a könyvek digitális szolgáltatása érdekében – EODOPEN-es projekttalálkozó Lisszabonban

Az EOD-hálózathoz tartozó könyvtárak 2022. május 12-én és 13-án a Portugál Nemzeti Könyvtár konferenciatermeiben ünnepelték az „E-könyvek igény szerint” (EOD) szolgáltatás fennállásának 15-ik évfordulóját. E program keretében 2007 óta közel 36 000 könyvet (5 millió oldalt) digitalizáltak, és a számok azt bizonyítják, hogy egyre nagyobb az igény az EOD szolgáltatásaira.

A rendezvény, amelyen 12 ország 17 intézményének közel 50 képviselője vett részt, egyúttal az EODOPEN projekt résztvevőinek találkozójaként is szolgált. Utóbbiak, jóllehet egy 3 éve futó kezdeményezésről és ehhez mérten eléggé összeszokott csapatról van szó, most válthattak szót személyesen először, mivel a korábbi projektértekezletekre, munkacsoportülésekre – a pandémia miatt – online formában kerülhetett csak sor.

A projektről – többek között – az OSZK blogján, illetve a TMT oldalán olvashatnak hosszabban.

Az első napon összeülő egyes munkacsoportok a könyvtári digitalizálás aktuális témái közül – többek között – a szerzői jog és a digitalizált anyagok akadálymentes hozzáférésének kérdéseit vették elő. A nemzeti könyvtár munkatársai által vezetett munkacsoport (WG 6) workshopján a jogtiszta tartalomszolgáltatás támogatásához fejlesztendő dokumentációs eszköz műszaki specifikációját beszéltük meg, továbbá a partnerkönyvtári jó gyakorlatok kerültek terítékre, ami a vakok és gyengénlátók számára hozzáférhető digitalizált tartalmak létrehozását illeti.

A következő napon a Morva Tartományi Könyvtár részéről hallhattunk előadást a kéziratok, régi könyvek és régi folyóiratok gépi tanuláson alapuló OCR-ezését célzó projektről, az OSZK-t képviselő munkatárs előadásában az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalával való együttműködés lehetőségeit boncolgatta. A Nicolaus Copernicus Egyetem munkatársai az Omeka S digitáliskiállítási-platform alkalmazását illusztrálták a workshopjukon, majd az ún. „közösségi digitalizáló labor” került bemutatásra – ez utóbbi célja a nyilvánosság bevonása a kulturális örökség megőrzésének folyamataiba, módot adva arra, hogy a közösség minden tagja maga digitalizálhassa s tárolhassa el a könyvtár szerverein a családi archívumot, illetve dönthessen arról, hogy azt a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi-e.

A következő projekttalálkozóra várhatóan folyó év szeptember elején kerül sor a Greifswaldi Egyetem könyvtárában.