Filmesztétikai előadás a Bábel-konferencián

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/04/15

2024. április 4. és 6. között interdiszciplináris konferencia zajlott Budapesten, amelyen Deák-Sárosi László filmesztéta, az OSZK Történeti Fénykép- és Interjútár munkatársa adott elő.

A konferencia második napján Deák-Sárosi László filmesztéta, az OSZK tudományos munkatársa egy 2020-as amerikai, számos díjjal elismert film, A nomádok földje elemzésével mutatta be, hogy korunkban milyen „Bábel”-hatás érvényesül egymással összefüggésben a gazdaságban, a társadalomban, illetve a filmművészetben.

A Bolyai Műhely Alapítvány, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága és a Magyar Szemiotikai Társaság közös rendezésű konferenciáján az előadók a Bábel-jelenség történeti és kortárs jelei kutatásának eredményeit mutatták be. Az előadások a szemiotikához kapcsolódóan olyan különböző diszciplínák módszereinek és fogalomtárának alapján vizsgáltak kulturális jelenségeket, mint a nyelvészet, az irodalomelmélet, a pszichológia, a festészet-művészettörténet, a társadalomtudomány, a filmelmélet és filmtörténet.