Fotókiállítás nyílt könyvtárunkban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/11/14

 

2023. november 10-től a nemzeti könyvtár ad helyet a Görög Köztársaság Nagykövetsége által szervezett, az Athéni Régészeti Felügyelőség gyűjteményéből válogatott, Robert McCabe amerikai fotós műveiből készült tárlatnak, amelynek kurátora Sophia Hiniadou Cambanisz.

A megnyitón Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes képviselte könyvtárunkat. Bevezető szavaiban kiemelte, hogy „a most megnyíló kiállítással a látást, a művészetet és azokat a részleteket ünnepeljük, amelyek megtöltik mindennapjainkat, de olykor észre sem vesszük őket.”

Emmanouil Aposztolakisz, a Görög Köztársaság magyarországi nagykövete a művészt méltatta, és a két ország kiváló kulturális kapcsolatairól szólt.

Megtisztelő könyvtárunk számára, hogy mintegy száz főt láthattunk vendégül a kiállításmegnyitón, közülük harminc ország nagykövetét.

 

Az egyetemes emberi kultúrtörténet ikonikus tereit – köztük Athént, az Akropoliszt, Epidauroszt, Delphoit és más emblematikus helyszíneket – ábrázoló fekete-fehér fotók csodálatra méltó élességgel jelenítik meg az antik hellén kultúra lényegét, az ókori görögök művészetét és történelmét.

Az amerikai fotóművész, Robert McCabe 1954-ben járt először Görögországban, és azóta folyamatosan megörökíti az ország szépségét és történelmi emlékeit. Műveit számos kiállításon és kiadványban mutatták be világszerte. 

A magyar nemzeti könyvtár mint kultúrstratégiai intézmény elkötelezett a magyar és egyetemes kulturális örökség megőrzésében és értékeinek felmutatásában, közreadásában, így nagy örömmel működik együtt – immár nem első alkalommal – a Görög Köztársaság Nagykövetségével e kultúrmisszió megvalósításában.

A fotóművész a képeket barátja, a nagy magyar filhellén Edmond Solymosy emlékének ajánlja.

 

A kiállítás 2023. december 31-ig
a könyvtár nyitvatartási idejében 10 és 18 óra között látogatható
(pénztárzárás: kedd–csütörtök 17 óra, péntek–szombat 18 óra).