Hatszáz fotó az első világháborúról

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/12/03

Albumunk az első világháború kitörésének 100. évfordulójára készült, és a háború különleges, többségében máig ismeretlen képes emlékeit mutatja be. Több mint 600 képet válogattunk ki egy több tízezer darabos gyűjteményből, a harcok és a hátország korabeli ábrázolásait.

Képeink a Nemzeti Könyvtár egykori első világháborús gyűjteményéből kerülnek ki, ma a Plakát- és Kisnyomtatványtár gyűjteményében, illetve a Fényképtár állományában találhatók meg.

Már az eseményekkel egyidejűleg elindított a könyvtár egy grandiózus, nemzetközi gyűjtői tevékenységet, amelynek eredményeképp különlegesen gazdag, nemzetközi anyag maradt ránk. A gyűjtésnél elődeink célul tűzték ki, hogy a „közhangulat emlékei” is megőrződjenek az utókor számára, így számtalan képi dokumentum tanúskodik a hadviselő nemzetek propagandájáról. Akkori ellenfeleink és szövetségeseink képei egyaránt bekerültek a válogatásba.

Az album képei között találhatók nagyméretű grafikai plakátok, képeslapok, harctéri fotográfiák és számos egyéb dokumentumtípus is a fontos szöveges felhívásoktól a kártyalapokig. Ezek a nyomtatványok egykor a mindennapok szerves részei voltak, a falakon kiragasztva, vagy az újságok hasábjain találkozott velük a széles közönség. Mindennapi használati médiumok tehát, és éppen ilyen jellegükből adódóan árnyalt képet festenek a korról.

Munkánk kétnyelvű, a bevezető tanulmány és a képaláírások magyar és angol nyelven olvashatók. Tizenkét fejezetben mutatjuk be az általunk válogatott dokumentumokat, tematikus csoportosításban. Minden fejezet elején egy-egy irodalmi idézettel vezetjük fel a tárgyalt témákat, ezek a szövegek a háborút a front különböző oldalain átélő íróktól származnak. A témák között megjelennek a sorozás, a vezető hatalmasságok, a csaták, a tábori élet, a hátország mindennapjai, az árvák és özvegyek, a rombolás és a békevágy is. Az album oldalain rövid képaláírások segítik a látottak megértését és elhelyezését, a kötet végén pedig képjegyzékkel segítjük a könyvtár leendő olvasóit.

Kiadja az Országos Széchényi Könyvtár és az Osiris Kiadó
Szerkesztette: Katona Anikó és Szarka Anita
A képeket válogatta és az előszót írta: Csillag Katalin, Katona Anikó, Szarka Anita
ISBN 978 963 200 630 7
A kiadvány ára: 5980,- Ft
A kiadvány megvásárolható az OSZK könyvesboltjában és megrendelhető a Kiadványtárban. Elérhetőségek:
Budai-Király Tímea
Tel.: 22-43-878
Fax: 22-43-744

Email

A kötet virtuális átlapozása a Youtube-on