Hamid Rezi Nafez Arefi, az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetének látogatása az OSZK-ban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/12/14

 

2021. december 13-án hivatalos bemutatkozó látogatást tett könyvtárunkban Őexcellenciája Hamid Rezi Nafez Arefi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete. A Budapestre akkreditált iráni nagykövetet Rózsa Dávid főigazgató és Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes fogadta.

A szakmai megbeszélésen a felek egyeztettek a két országot érintő aktuális kulturális és könyvtárszakmai kérdésekről. Az OSZK és az Iráni Nemzeti Könyvtár 2018-ban írt alá együttműködési megállapodást 3 + 3 évre. A vezetői egyeztetésen megerősítették, hogy a két ország nemzeti könyvtára a jövőben még hatékonyabbá és eredményesebbé kívánja tenni az együttműködést, amelynek javasolt területei: kiadványcsere, közös digitalizálási projektek, kutatási együttműködések, kutatócsere, közös rendezvények, közös kiállítások.

Az OSZK gyűjteményében számos perzsa/iráni vonatkozású dokumentum található, köztük perzsa írók és költők művei magyar fordításban, irodalomtörténeti tanulmányok, útirajzok, nyelvészeti és kultúrtörténeti tanulmányok. Az OSZK Kézirattára őriz jelentősebb mennyiségű perzsa anyagot (főleg teológiai jellegű dokumentumokat), és a térképgyűjteményben is számos ritkaság található. Hamid Rezi Nafez Arefi nagykövet hivatalos látogatásának második felében az OSZK térképtári olvasótermében perzsa kéziratokat – köztük a neves 15. századi perzsa tudós és költő Nur ad-Dín Abd ar-Rahman Dzsámí két alkotását, valamint az oszmán–török szultáni udvar szertartásainak leírását –, továbbá térképeket, valamint egy díszes kiállítású arab nyelvű Koránt tekintett meg.

A látogatás alkalmából a nagykövet Varga Sinai Gabriella A szerelem rabjaként szabad madár lettem című könyvét ajándékozta a nemzeti könyvtárnak. Az írónő művein keresztül betekintést nyerhet az olvasó az Iránban élő magyarok életébe és jobban megismerheti az ország kulturális sajátosságait.