Jelentős könyvadománnyal támogattuk a szlovákiai Perbenyik könyvtárát

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/04/12

 

Az OSZK küldetésével összhangban 2024. április 11-én 453 könyvet adományozott a perbenyiki könyvtár részére a könyvállomány fejlesztése érdekében. Az OSZK ezenkívül több mint 140 kifestő-, színező- és foglalkoztatófüzetet juttatott el a helyi óvodás és kisiskolás gyermekek részére. 

A költészet napján megtartott átadóeseményre versekkel tarkított, a magyar kultúrát megünneplő műsor keretében került sor az 1799-ben épült perbenyiki Mailáth-kastélyban.  

A jelenlévők Cap György író, helytörténész előadásában megismerhették a nemzeti könyvtárat alapító gróf Széchényi Ferenc dédunokájának, gróf Széchenyi Máriának (1886–1976) életét, aki – Mailáth grófnéként – híres felmenőjéhez hasonlóan népkönyvtárat hozott létre Perbenyiken. A műsorban az intézmény történetének rövid ismertetése mellett megemlékeztek gróf Majláth József szociológus, orgonista, zeneszerző születésének 166. évfordulójáról is, egy általa 1935-ben szerzett, Pastorale című zenemű előadásával. 

 

A nemzeti könyvtárat Matolay Katalin, az OSZK Gyűjteményszervezési Főosztályának főosztályvezetője és Győri Luca főosztályvezető-helyettes képviselte. Az OSZK könyvadományát Kropuch Martin, Perbenyik polgármestere köszönte meg. Matolay Katalin hangsúlyozta: „Reményeink szerint az iskolásoktól a felnőtt olvasókig mindenki talál az összeállításban olyan könyvet, amely élménnyé teszi az olvasást.” Kropuch Martin kiemelte: „A perbenyiki könyvtár fejlesztése nagyon fontos mind a helyi közösség, mind a térség számára. Ezt bizonyítja az is, hogy az OSZK könyvadományában a magyar mellett szlovák nyelven is találhatnak olvasnivalót a könyvtár látogatói.” 

Az eseményt jelenlétével megtisztelte Pakosta Andrea, a Mailáth-múzeum igazgatója, Silvia Sakáčová, a kastélyban működő mezőgazdasági szakmunkásképző iskola igazgatója, Ádám Ilona, a helyi óvoda pedagógusa, továbbá a Mailáth család jelenkori tagjai, Mailáth József dédunokája, Horváthné Sztankovánszky Mária és férje, Horváth Sándor. 

 

A perbenyiki könyvtár vezetője, Cap György író, helytörténész korábban szerzői adományként könyveket adományozott az OSZK részére. A rábízott intézményt 2023 februárja óta irányítja; célja a perbenyiki könyvtár tartalmilag elavult és túlhasznált könyvállományának lecserélése, frissítése. A könyvtár helyzetét megismerve az OSZK felajánlotta, hogy a könyvtárat adománnyal gazdagítja a fölöspéldány- és cserejegyzékeiről kiválogatott nagyszámú könyvvel, mivel a nemzeti könyvtár kiemelt feladatai között szerepel a határon túli magyar közösségek könyvtárainak támogatása is. 

A válogatott, átadott könyvgyűjtemény alapjává válhat a perbenyiki könyvtár megújulásának. Tematikája változatos, a teljes spektrumot felöleli: történet- és irodalomtudomány, szépirodalom (próza, költészet, dráma), művészet- és kultúrtörténet, magyarságkutatás, önéletírás, vallomásirodalom, nyelvészet, néprajz, egyháztörténet, építészet, földrajz, valamint a magyar történelmet, kisebbségi sorsot bemutató kiadványok. A tudományos jellegű művek mellett szólás-, közmondás-, mese- és balladagyűjtemény is található a könyvadományban. A magyarországi mellett jelentős mennyiséget képeznek a határon túli kiadók kiadványai. Az adományban a grandiózus Nemzeti Könyvtár című sorozatból olyan szerzők művei szerepelnek, mint Gyurkovics Tibor, Árva Bethlen Kata, Herczeg Ferenc, Illyés Gyula, Görgei Gábor, Jókai Anna, Karinthy Ferenc. Emellett Mikszáth Kálmán, Madách Imre, Móricz Zsigmond, Wass Albert, Örkény István és Sütő András meghatározó és méltán népszerű alkotásai is gazdagítják.  

A különböző érdeklődésű és korosztályú helyi olvasók szempontjait figyelembe véve történt a válogatás. Ennek nyomán hozzájárulunk egy új alapgyűjtemény létrejöttéhez, amely hamarosan a település szellemi életét szolgálja. Az OSZK a jövőben is támogatni kívánja a perbenyiki könyvtárat, hogy annak egyre igényesebbé váló gyűjteménye tovább gyarapodhasson.