Kárpátalján járt az Országos Széchényi Könyvtár küldöttsége

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/12/21

Az OSZK munkatársai által összegyűjtött rajzlapokat, színezőket, filctollakat, a könyvtár kiadásában idén megjelent Ribizli a világ végén című mesekönyvet és magyar nyelvű könyveket vitt a nemzeti könyvtár küldöttsége Kárpátaljára 2022. december 19-én.

Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatója elsőként a határ innenső oldalán, a Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Beregsurányi Segitségpontban adott át könyveket, ahol Schumicky Mária, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat önkénteskoordinátora csatlakozott a küldöttséghez. A Munkácstól pár kilométerre lévő szolyvai református templomban kialakított menekültközpontban Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló vezetésével a Ribizli-kötetek és írószerek mellett tartós élelmiszereket is osztott a küldöttség a belső-ukrajnai menekült gyermekek, édesanyák és nagyszülők számára.

A nemzeti könyvtár kiemelt feladata a határon túli könyvtárak segítése. Beregszászon három kiemelt magyar könyvtárat is meglátogattunk. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola könyvtárának főiskolai tankönyveket és folyóiratokat ajándékoztunk, illetve közös projektek lehetőségéről beszélt a könyvtár vezetőjével, Szamborovszkyné Nagy Ibolyával Rózsa Dávid. A Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke, Varga Éva által igazgatott Beregszászi Központi Könyvtárba is több száz Ribizli-kötet és magyar nyelvű szép- és szakirodalmi könyv került, és a program zárásaként a Bendász István Görögkatolikus Könyvtár és Levéltárral eddig is élő kapcsolat bővítéséről egyeztetett Rózsa Dávid a könyvtár vezetőjével, Marosi Istvánnal.

A küldöttséget fogadta Lóga Nagyia, Beregszász polgármesterhelyettese és dr. Gyebnár István misszióvezető konzul is.

További képek az eseményről

Rövidfilm az eseményről