Kincsek esti fényben – virtuális séta műtárgyaink között

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/06/18

 

Június 26-án este online eseményre invitáljuk látogatóinkat. Azok számára kínáljuk rövid előadásainkat és mutatjuk be ritka és érdekes műkincseinket, akik jelenleg még biztonságosabbnak érzik a virtuális térben való jelenlétet, illetve akik távolról, más városokból vagy országokból követik a könyvtár programjait. Mi ebben az évben még óvatosak vagyunk, ezért úgy járunk el, mint az okos lány a mesében: csatlakozunk is a Múzeumok Éjszakájához, meg nem is, szeretettel várjuk látogatóinkat virtuális barangolásunkra, ha személyesen még nem is.  

Kiváló szakembereink vezetésével gyűjteményeink rendkívüli darabjait, érdekességeit vehetik szemügyre otthonról, kényelmesen. 

 

VIRTUÁLIS SÉTÁINK ÁLLOMÁSAI

 

A 360 éves Váradi Biblia kalandos története – Perger Péter könyvtörténeti kutató előadása 

Mi lehet a jelentősége annak a Bibliának, amely egy fontos erőd feladásáról zajló tárgyalások szereplőjévé vált, és amelyet állítólag janicsárok sorfala között menekítettek ki a váradi várból? Hallhatunk egy rövid fejezetet a biblianyomtatás nagy korszakának szövevényes történeteiből, nyomdai jegyek, címlapok és más érdekességek kíséretében, és kicsit megismerkedhetünk a Biblia tipográfusával, a szakmai kiválósága miatt nemessé tett Szenci Kertész Ábrahámmal. 

 

Barangolás Mátyás corvinái között – Zsupán Edina kurátor virtuális kiállításvezetése 

2018–2019-ben a nemzeti könyvtár nagyszabású corvinakiállítást rendezett A Corvina könyvtár budai műhelye címmel, amely a legújabb eredmények alapján mutatta be, hogy mikor és hogyan keletkezett Mátyás király reneszánsz udvarának ékköve, a könyvtár. A kiállítás nagy hangsúlyt helyezett a budai könyvkészítő műhely tevékenységének feltárására is, amelynek köszönhetően fény derült arra, hogy az itáliai könyvbeszerzések mellett a korábban véltnél jóval nagyobb szerep jutott a palotabeli műhelynek és a Budára érkező mestereknek a Corvina könyvtár létrehozásában. A kiállításból 3D-s virtuális változat is készült, az érdeklődők e kiállítás néhány kiemelt szegmensét tekinthetik meg a kurátor vezetésével.

 

Kapcsolódó tartalomBibliotheca Corvina – Hunyadi Mátyás könyvtára

 

„Az vagy, amit megeszel” – A legrégebbi magyar szakácskönyvet, Tótfalusi Kis Miklós: Szakácsmesterségek könyvecskéjét mutatja be Visy Beatrix irodalomtörténész 

A Szakáts mesterségnek könyvetskéje a legrégibb magyar nyelvű szakácskönyv. 1695-ben jelent meg Kolozsváron, Misztótfalusi Kis Miklós nyomdájában. Milyen példányai maradtak fenn ennek a példátlanul népszerű kötetnek, amelynek későbbi kiadásai végigkísérték a teljes 18. századot minden idők legdiadalmasabb magyar konyhai útmutatójaként. Vajon ki lehetett a szakácskönyv szerzője, amely nem a főúri udvarok konyhái számára készült, hanem „leginkább a becsületes közrendeknek, akik gyakorta szakács nélkül szűkölködnek, akar szolgálni”. 

 

A hajfürttől a pecsétnyomóig. Egy 2. világháborús emigráns az USA-ban: Marianne Szasz-Burgos hagyatéka – Kádár Krisztina kézirattáros bemutatója 

 

A Mikes Kelemen Program keretében érkezett hagyaték különlegesnek tekinthető, mert nem egy híres férfiember vagy közszereplő anyaga, hanem egy női magánszemélyé, aki nagy gonddal gyűjtötte a saját, valamint a felmenőinek életútjáról tanúskodó dokumentumokat. A forrásanyag sokrétűsége is rendkívüli: az életutat a néhány oldalnyi naplórészleten, önéletrajzírás jellegű dokumentumon és több újságcikken kívül az igen gazdag kéziratos és gépelt iratanyag, a rengeteg fénykép és az ezekhez társuló tárgyi analekták alapján lehet rekonstruálni. Az előadó e rendkívül gazdag anyagú és tárgyú írott és tárgyi hagyatékból egy részt emel ki, ami egyrészt Szász Marianna és az emigránsok sorsának, másrészt a hagyaték hazakerülésének is egyfajta tükre: az utat a régi világból az újba, valamint a két végpontot összekötő hajóutat mint az emberi élet folyamatának, a viszontagságokon túljutásnak, az élet viharaival való küzdelemnek a szimbólumát szemlélhetjük.

 

A mintegy 90 perces programhoz előzetesen közzétett linkkel lehet kapcsolódni a Zoom program segítségével. (A linket az esemény napján tesszük közzé.) Az előadások között és végén a résztvevőknek lehetőségük nyílik kérdezni és hozzászólni az elhangzottakhoz. A részvétel ingyenes.

Az eseményhez az alábbi linkkel lehet kapcsolódni: 

Join Zoom Meeting 
Meeting ID: 857 5120 1720 
Passcode: 946936