Kollégáink a könyvszemiotikai konferencián Egerben

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/10/10

 

2023-ban ünnepeljük a magyarországi könyvnyomtatás 550. évfordulóját (Hess András: Chronica Hungarorum, 1473, Buda). Ez alkalomból a Magyar Szemiotikai Társaság, a Dobó István Vármúzeum és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pedagógiai Kar Kommunikációtudományi Kutatócsoport többnapos nemzetközi konferenciát rendezett Egerben. A szemiotikai konferencia szervezőbizottságának tagjai dr. Balázs Géza egyetemi tanár, dr. H. Tomesz Tímea egyetemi docens, dr. Pölcz Ádám egyetemi docens és dr. Voigt Vilmos professor emeritus voltak.

A tudományos konferenciára az ország minden részéből (Budapest, Pécs, Nyíregyháza, Sopron, Szeged, Debrecen stb.) és külföldről (Salzburg, Lendva) érkeztek előadóként egyetemi tanárok és muzeológusok, kutatók. Az előadások az első napon a Dobó István Vármúzeum konferenciatermében, a többi napon az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen zajlottak. A könyv szemiotikáját sokféle szempontból mutatták be az előadók.

 

Dr. Balázs Géza bevezető gondolatai után a nyitónapon dr. Szűts Zoltán egyetemi docens tartott köszöntőt és nyitó előadást Könyv-e a könyv, ha digitális? címmel.

A konferencián az OSZK munkatársai közül Vasné dr. Tóth Kornélia A könyves kultúra tanúi, a heraldikus ex librisek prezentatív szimbolikája; dr. Deák-Sárosi László Vers, szövegvers, hangvers, képvers; Bessenyei Ágnes pedig A Nemzeti Színház XIX. századi szövegkönyvei az Országos Széchényi Könyvtárban címmel adott elő. Érdekes hozzászólások jelezték a témák iránti érdeklődést.

 

Az előadások anyagából tanulmánykötet is megjelenik majd.

A részletes program a Magyar Szemiotikai Társaság honlapján tekinthető meg.