Kollégáink részvételével zajlott a Klimo-emléktábla-avatás Pécsett

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/04/15

 

250 éve nyitotta meg kapuit hazánk első nyilvános könyvtára. Az évforduló kapcsán elhelyezett emléktábla avatásán a nemzeti könyvtár delegációja is részt vett a pécsi egyházmegyei püspöki palotában 2024. április 11-én. 

„Ebben a teremben nyitotta meg 1774-ben Klimo György pécsi püspök Magyarország első nyilvános könyvtárát” – áll a Pécsi Egyházmegyei Hivatal konferenciatermében található emléktáblán. Klimo György (1710–1777) pécsi püspök, könyvgyűjtő, mecénás 250 éve nyitotta meg hazánk első nyilvános könyvtárát, a Pécsi Püspöki Könyvtárat. A könyvtár a tudományos-ismeretterjesztő és kulturális szerepvállalás jegyében valósult meg: polcain a XVIII. századi Magyarország tudományágainak korabeli és korábbi kötetei, a jog-, az orvos-, a természet-, a vallástudomány, valamint a bölcsészettudomány nyomtatott és kéziratos munkái is helyet kaptak. 
A 250. évforduló alkalmából 2024. április 11-én a Magyar Tudományos Akadémia Művelődéstörténeti Osztályközi Állandó Bizottságának Könyvtörténeti Munkabizottsága a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban tartotta tavaszi ülését, amelyet a püspöki könyvtár és Klimo György emlékének szenteltek a bizottság tagjai. 

 

Az emléktábla-avatáson részt vett Felföldi László pécsi megyés püspök, Máger Róbert püspöki irodaigazgató, prof. dr. Monok István Széchenyi-díjas irodalom- és művelődéstörténész, az MTA doktora, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója és dr. Schmelczer Pohánka Éva, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár vezetője. Az Országos Széchényi Könyvtárat dr. Boreczky Anna, dr. Madas Edit, Tóth Zsuzsanna és Vasné dr. Tóth Kornélia képviselte a Klimo-könyvtárnak eredetileg helyet adó püspöki palotában. 

A Klimo-könyvtár ma a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont legnagyobb, lezárt állományú különgyűjteménye, történetiségét tekintve pedig a gyűjtemény közvetlen előzménye a jelenlegi Pécsi Egyházmegyei Könyvtárnak. 

 

Kapcsolódó tartalmak:
A könyvtáralapító Klimo György ex librisei a PTE Egyetemi Könyvtár gyűjteményében


Emléktáblát avattak a Pécsi Egyházmegye püspöki palotájában