Kollégánk előadása az Eötvös József újratemetéséhez kapcsolódó konferencián

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/11/09

2021. november 6-án Ercsi Város Önkormányzata és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében sor került báró Eötvös József és családja újratemetésére. Az eseményhez kapcsolódóan, illetve Eötvös József halálának 150. évfordulója alkalmából november 5-én tudományos emlékkonferenciát tartottak Ercsiben, amelyen Bárány Zsófia, az MTA–OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport munkatársa „Eötvös József nézetei a lelkiismereti és vallásszabadságról” címmel tartott előadást. A népes hallgatóság előtt megrendezett tanácskozáson kollégánk mellett az Eötvös-kutatócsoport további tagjai, Cieger András, Gángó Gábor és Tamás Ágnes szintén előadással vettek részt. 

A rendezvény programja

Eötvös József tudományos emlékkonferencia videófelvételei 1. rész2. rész3. rész4. rész 

Az ünnepi gyászmisét Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke celebrálta. Az egykori írót, akadémiai elnököt, minisztert Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere méltatta, valamint dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója búcsúztatta. 

A konferencia és a gyászszertartás alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum virtuális kiállítást készített (kurátor: M. Lovas Krisztina). 

Az eseményről a sajtó is tudósított