Könyvbemutató Szekszárdon és Esztergomban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/03/21

 

Az elmúlt hetekben két, a nemzeti könyvtárhoz is kapcsolódó könyvbemutató volt – Esztergomban, illetve Szekszárdon:

 

  • Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár, az Akadémiai Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában jelent meg Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár, az Érseki Simor Könyvtár és a Városi Könyvtár kódexei című katalógus. A kötet bemutatója egy kódexkiállítás megnyitója is volt egyben, amelyet Esztergomban, a Főszékesegyházi Könyvtárban tartottak 2022. március 11-én. A megnyitó rendezvényen köszöntőt mondott Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. 

A tárlat 2022. március 31-éig még látható. 
A digitalizált kódexek

 

  • 2022. március 17-én, Szekszárdon is bemutatták a Kálmáncsehi-Liechtenstein-breviárium és misekönyv hasonmáskiadását, valamint az azt kísérő tanulmánykötetet. A keresztény emlék szövegét 1481-ben másolták, míg díszítése 1489/90 körül készült. 

A rendezvényen többek között Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója is köszöntőt mondott. Zsupán Edina klasszikus filológus, a kísérőkötet szerkesztője és egyik szerzője, az ELKH-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport Fragmenta Codicum Műhelyének tagja A budai könyvkészítő műhely Mátyás korában címmel tartott előadást.
A kísérőkötet másik két szerzője: Mikó Árpád, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének igazgatója, valamint Lauf Judit, az ELKH-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport Fragmenta Codicum Műhelyének munkatársa.