Könyvbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/05/23

 

Az OSZK szeretettel vár minden érdeklődőt Bánfi Szilvia A bécsi császári udvar és János Zsigmond erdélyi fejedelem nyomdásza. A tragikus sorsú Raphael Hoffhalter nyomdai vállalkozásai Közép–Európában (1556–1568) című kötetének bemutatójára.

 

Időpont: 2024. június 4., kedd 17 óra
Helyszín: OSZK, VI. emelet, Alapítók tere.
Facebook-esemény

 

A szerző beszélgetőtársa Mikó Árpád, a HUN–REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének igazgatója.

 

A kötet kapható az OSZK boltjában,
illetve megrendelhető a kiadvanytar@oszk.hu e-mail-címen.

 

Raphael Hoffhalter nyomdász, betűmetsző és mintametsző az 1550-es évek második felében 1563 legelejéig Bécs városának egyik jelentős, meghatározó tipográfusa volt. Ottani tevékenységének részletes bemutatása azonban mindezidáig nem történt meg. A kötet ezt a hiányt kívánta pótolni, különös tekintettel arra, hogy bécsi életművének alapos ismerete nélkül a nyomdász későbbi magyarországi működése sem tisztázható. Ennek érdekében a szerző elvégezte a Raphael Hoffhalter által kinyomtatott művek teljességre törekvő bibliográfiai feltárását és nyomdai készletének rekonstruálását.

Raphael Hoffhalter 16. századi különös közép-európai életútja származása okán része a lengyel, tevékenységének színterei miatt pedig az osztrák és a magyar művelődéstörténetnek. A korra jellemző felekezeti meghatározottság befolyásolta sorsát, amelytől nyomdászként sem tudta függetleníteni magát. Ugyanakkor magyarországi működése jelentős hatással volt a 16–17. századi könyves kultúránkra. Raphael Hoffhaltert a 16. századi magyar nyomdászattörténet egyik legnagyobb hatású tipográfusaként tartjuk számon.