Könyvtárunk sikeres nemzetközi CENL-pályázata

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/06/01

 

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) széles körű nemzetközi kapcsolatokat tart fenn, és a nemzetközi könyvtárszakmai kapcsolatok fejlesztése, illetve bővítése stratégiai fontosságú terület. A nemzeti bibliotéka több nemzetközi szakmai szervezetben rendelkezik tagsággal, köztük a CENL-ben.

A CENL (The Conference of European National Librarians) egy alapítványi formában működő szervezet, amelynek fő célkitűzése az európai nemzeti könyvtárak szakmai együttműködésének erősítése és támogatása. Tevékenysége révén hangsúlyosabbá teszi a nemzeti könyvtárak szerepét Európában, különös tekintettel a nemzeti kulturális örökség megőrzésében és a hozzáférés biztosításában.

A CENL egyik kiemelt pályázati lehetősége az Erland Kolding Nielsen Grant. A pályázati lehetőség azt a hatalmas hozzájárulást ünnepli és kívánja ismertté tenni, amelyet Erland Kolding Nielsen (a Dán Királyi Könyvtár egykori, 2017-ben elhunyt vezetője) hosszú és jeles karrierje során valósított meg az európai könyvtárak érdekében.

Az Erland Kolding Nielsen-ösztöndíjat az alapítvány 2017-ben indította el, amely a CENL-hez tartozó könyvtárakat ösztönzi nemzetközi kollaborációk és sikeres projektek kialakítására és megvalósítására. Az elnyerhető támogatás összege maximum 5000 euró olyan könyvtári projektek számára, amelyek elősegítik a nemzetközi együttműködést és erősítik a CENL könyvtárai közötti nemzetközi könyvtárszakmai kapcsolatokat.

2023-ban az OSZK sikeres pályázatot nyújtott be és elnyerte a támogatást Moldova és Franciaország nemzeti bibliotékája mellett.

A magyar pályázat kiemelt témája és területe az OSZK és a Luxemburgi Nemzeti Könyvtár (Bibliothèque Nationale du Luxembourg) webarchiválási infrastruktúrájának fejlesztése, egyes munkafolyamatok megújítása és az ismeretek, tapasztalok megosztása szakmai tanulmányút és szakmai konferencia keretében.

Gratulálunk kollégáinknak a nyertes pályázathoz!

 

Kapcsolódó tartalmak:

További hír a sikeres pályázatról.

OSZK webarchívum