KÓTA-díjat kapott az OSZK kórusa

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/02/16

 

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) évről évre díjaival tünteti ki Magyarország és a Kárpát-medence kiemelkedő teljesítményt nyújtó együtteseit. „Kórus” kategóriában a KÓTA 2022. évi díját az OSZK Kórusa és karnagyai, Eckhardt Mária és Gupcsó Ágnes kapták a több, mint öt évtizeden át végzett, a kóruskultúrát és a kórusrepertoárt páratlan kincsekkel gazdagító, kiemelkedő színvonalú és fontosságú szakmai munkájukért.

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében 2023. január 21-én tartott díjátadó ünnepségen a kórus Johann Michael Haydn, Kodály Zoltán és Bárdos Lajos műveit énekelte. Vezényelt Eckhardt Mária és Gupcsó Ágnes, zongorán közreműködött Erdélyi Ilona.

 

 

A díj átadásakor elhangzott méltatás szerint az 1970 őszén a könyvtár munkatársaiból és baráti köréből alakult együttes különleges célja, hogy közkinccsé tegyen olyan kevéssé ismert műveket, melyeknek kéziratait vagy régi, ritka kiadásait az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik. Munkájuk eredményeként váltak a magyar kórusrepertoár általánosan ismert részévé a bécsi kismesterek művei. Repertoárjukban kiemelten szerepelnek a klasszikus és romantikus mesterek, elsősorban Liszt Ferenc alkotásai. Több, mit öt évtizedes fennállása során a kórus számtalan hazai és külföldi fellépésen vett részt, kiemelt hangsúlyt fektetve a határon túli magyarlakta területekre. Az énekkar alapító és vezető karnagya Eckhardt Mária, hangképző tanára és másodkarnagya Gupcsó Ágnes.

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

 

A kórus előadása és a díjátadás itt tekinthető meg.