Magyar–finn ex libris kiállítás a Helsinki Magyar Kulturális Központban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/10/10

2022. október 6-án Kulttuurihistoriaa pienoisgrafiikassa. Unkarin ja Suomen modernien exlibristen värikäs kuvasto / Kultúrtörténet a kisgrafikákon. A modern magyar és finn ex librisek sokszínű képi világa címmel magyar–finn ex libris kiállítás nyílt a Liszt Intézet – Helsinki Magyar Kulturális Központ U galériájában.  

A tárlat célja a magyar kultúra külföldi megismertetése, népszerűsítése.

Magyar részről a kurátor Vasné dr. Tóth Kornélia, aki Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek című könyvének anyagából 22 tablón, 14 tematikai csoportban mutatja be a modern magyar ex libriseket, rajtuk keresztül adva betekintést a magyar kultúrtörténetbe, a 20–21. századi magyar grafikusok és megrendelők világába. A motívumok a következő témák köré szerveződnek: irodalom, történelem, mitológia, vallás-egyház, képzőművészet, zene, topográfia, néprajz, foglalkozás-hobbi, címer, könyv, növény- és állatvilág, étkezés. 

 

A magyarhoz társul további 10 tablónyi finn kisgrafikai anyag, melyet Erkki Tuominen, a Finn Exlibris Egyesület (Suomen Exlibrisyhdistys) elnöke válogatott. A kulturális vonatkozások mellett különösen a természethez fűződő kapcsolatok vannak jelen ezeken az ex libriseken. 

Az október 6-i megnyitón Szabó Endre igazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd elhangzott Vasné dr. Tóth Kornélia finn nyelvre fordított tárlatbemutató szövege Sanna Tiirikainen tolmácsolásában. Ezt követően Olli Ylönen – a finn egyesület alelnöke – előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

A kiállítást – melyhez workshopok is kapcsolódnak majd – a Finnországi Magyarok Egyesülete (FME) és az októberi Helsinki Könyvvásár is hirdeti.  A november 25-ig megtekinthető kisgrafikai tárlat magyarok és finnek, minden korosztály és bármilyen foglalkozású, érdeklődési körű ember számára maradandó élményt nyújt. 

További részletek itt olvashatók.

Vasné dr. Tóth Kornélia kurátori szövege magyar és finn nyelven elérhető az OSZK blogján.  

A kiállításon készült FOTÓK és az esemény plakátja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fotókat a Liszt Intézet – Helsinki Magyar Kulturális Központ munkatársai és Olli Ylönen készítették.  A kiállítás plakátján balról szereplő ex libris Kovács-Sárközi Helga alkotása.