Meghosszabbítottuk a Magyarország képe az európai fikciós irodalomban c. kiállításunkat

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/10/25

 

2019. október 31-ig még látható az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete és a nemzeti könyvtár Magyarország képe az európai fikciós irodalomban (XVI–XX. század) című kamarakiállítása.

A kiállítás folyamatában illusztrálja, hogyan változott a Magyarországról és a magyarokról kialakult kép az európai modernitás kezdeteitől a 20. századig abban a virágzó irodalmi közegben, amit az újkori médiaforradalom tett vibrálóvá és elérhetővé.

A tárlat koncepciója önmagában is különlegesnek számít az OSZK irodalom- és kultúrtörténeti kiállításainak sorában. Mint az írott magyar kultúrkincs legnagyobb gyűjteménye és legfőbb őrhelye, a nemzeti könyvtár általában a magyar irodalom és történelem kiemelkedő alkotóit, emlékeit, témáit és folyamatait mutatja be tárlatain. Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete kutatóinak segítségével most kivételesen fordított perspektívából láthatja a közönség azt a kort és intellektuális közeget, amellyel együtt és amely mellett a modern magyar irodalom is megszületett.

„Az Országos Széchényi Könyvtár nemcsak a magyar nyelvű és Magyarországon kiadott írott-nyomtatott kulturális örökséget gyűjti és őrzi meg. Jelen kiállítás kiváló alkalom arra, hogy hangsúlyozzuk: a nemzeti könyvtár a hungarológiai kutatások központja és fő forráshelye” – hívta fel a figyelmet megnyitó beszédében Hammerstein Judit, az OSZK mb. főigazgatója.

„A nemzeti önismeret egyik nélkülözhetetlen forrása a külföldi irodalmak Magyarország- és magyarságképe. A fikciós irodalomnak egészen más, de nem kevésbé jelentős lehetőségei vannak a közvélemény formálására, mint például a történetírásnak, a publicisztikának, a politikai ügynökségeknek vagy a filmnek” – mondta a megnyitón Tüskés Gábor professzor, az Irodalomtudományi Intézet osztályvezetője.

A tárlat megmutatja, hogy az európai irodalomban hogyan csapódott le, és más nemzetek olvasói számára hogyan közvetítődött a magyar őstörténet, a középkori legendák, a törökkel vívott harcok vagy a szabadságharcok híre és emléke. A kiállításon erdélyi és magyarországi helyszínek, valós és fiktív szereplők megjelenésének egész sora tekinthető meg, amelyek mind bizonyítják, hogy a modern irodalmi hagyomány Magyarországot egyszerre tekintette európainak és egzotikusnak.

„Az OSZK gyűjteménye ezért is világhírű. Bárki, aki ma vagy a jövőben Magyarországgal, a magyarok népével, nyelvével, múltjával és jelenével kíván foglalkozni a világon, a Széchényi Könyvtár segítségét kéri. Aki pedig kutatásait, tapasztalatait, élményeit megírja – akár tudományos diskurzus keretében, akár irodalmi fikcióként – annak helye is lesz nálunk” – hangsúlyozta a főigazgató.

A kiállítás 2019. október 31-ig látogatható, a könyvtár nyitvatartási idejében.
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, ’F’ épület, Ars Librorum (VI. emelet) kiállítótér.
Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az OSZK épületében lévő időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.